Mary, Lou och det mystiska X:et

När Mary och Lou närmade sig skolan fick de syn på en flicka till häst. Plötsligt kom en lastbil körande ut från en sidoväg. Den körde nästan på hästen som stegrade sig. Flickan föll handlöst ner på trottoaren! Medan lastbilen vrålade bort försökte Mary ta bilnumret.

The Secret in the Old Well
Det amerikanska originalomslaget.

I den här boken Mary och Lous kompis Arlene plötsligt spårlöst. Den enda ledtråden är den mystiska varning som Arlene fick av en spåtant strax innan försvinnandet.

Samtdigt har ett antal pälsar försvunnit från systrarnas farbrors (Ned Danas) båt. Han är helt övertygad om att Mary och Lou skulle kunna hitta dem om de hade fått en möjlighet att leta efter dem.

Den möjligheten kommer de att få också. Om inte skurkarna hinner hindra dem.

Boken

Även den här boken skrevs av Mildred Wirt Benson, under pseudonymen Carolyn Keene. Hon skrev även många av de tidiga Kittyböckerna som hon själv föredrog framför böckerna om Mary och Lou. Den här boken gavs ursprungligen ut 1944 även om den svenska översättningen dröjde till 1972.

Det är inte första gången ett mysterium kretsar kring pälsar. Både Kitty och Penny Parker har varit på jakt efter brutala pälstjuvar som vill sko sig. Därför kollade jag upp lite kring historien med päls.

Historien börjar ju för länge sedan när vi började jaga djur och hade för vana att använda det mesta vi kunde av djuren som vi sedan dödade. Den första grottmålningen med människor i päls finns i Frankrike och gjordes cirka 50 000 år f.Kr. Päls visade sig också vara en riktigt bra medicin mot vinterns kyla.

Genom åren kom man på nya sätt att klä sig med nya material. I samband med det gick pälsen från att vara något rent praktiskt till att bli en statussymbol som lyxpellar klädde sig i. Så fortsatte det att vara långt in på 1900-talet.

Under 50-talet blir också syntetiska material allt populärare och olika företag tävlar om att göra den mest realistiska fuskpälsen. Den industrin skulle genom åren bli mer och mer betydelsefull.

Så småningom började pälsindustrin att kritiseras allt mer. Dels för vilka djur man gjorde päls av men också för de djurfarmarna man hade. 1975 förbjöd den internationella Pälshandelsfederationen handel med päls från utrotningshotade djur.
På 80-talet genomförde olika djurrättsorganisationer ett antal lyckade kampanjer och bojkotter av päls. Det ledde till lagförändringar i vissa länder, där man inte längre får döda djur för deras päls skull. Pälsen har alltså gått från att vara en statuspryl till något man undviker. Dessutom har den tekniska textilutvecklingen gjort att man faktiskt kan skydda sig mot extrem kyla utan att behöva bära djur.

Ändå finns det fortfarande människor som bär päls. Men det handlar främst om ursprungsbefolkning som bor på kallare breddgrader – inuiter, samer, med flera.

I Sverige är det fortfarande tillåtet att döda djur för deras päls. Främst är det då Mink som hålls och sedan dödas. 

Nåväl, nog om pälsen. Nu vet vi i alla fall varför Mary, Lou, Kitty och Penny slutade jaga pälstjuvar, vartefter åren gick.

Slutsats och betyg

Jag tyckte det här var en rörig historia med några ljusglimtar. Jag är väldigt svag för spågummor som dyker upp med illavarslande meddelanden och något lurt i sinnet. De kan höja vilken historia som helst.

Jag gillar också vissa andra delar av mysteriet – som den mystiska brunnens roll i det hela, utan att avslöja för mycket.

Däremot tycker jag att mysteriet har andra brister. Det är för mycket trådar, personer, brev och gud vet vad. I vanliga fall brukar varje bok avslutas med en eller två sidor där man sedan får allt förklarat för sig. I den här boken behövde man mer än ett kapitel. Jag var dessutom tvungen att läsa några bitar två gånger. Det är för rörigt alltså.

Jag reagerade också på våldet i den här boken. Särskilt den här scenen förvånade mig.

Någon kastar sten på Lou
En läskig scen.

Jag brukar gilla när de här böckerna är mörka (vilket de sällan är) men våldet här känns märkligt på något sätt.

Sammantaget ger jag ändå den här boken en trea. 😀

Bäst och sämst *Spoilervarning

Sämst: Scenen när en av systrarnas skolkamrater klär ut sig till Blinda Becky på en fest. Krystat alltså! (Appelcore översätts dessutom fortfarande till Äppelkärnan.)
Bäst: Blinda Becky! 😀

Övrig information

Antal sidor: 193
Femte upplagan
Tryckt i Stockholm, 1985
Bokomslag: Lennart Frantzén
Boknummer Wahlströms: 1592-1593

Originaltitel: The Secret in The Old Well
Utgivningsår i USA: 1944
Bokens olika omslag.

Föregående bok (enligt den amerikanska utgivningen): Mary, Lou och enslingen på stranden
Nästa bok (enligt den amerikanska utgivningen): Mary, Lou och tornspöket

Föregående bok (enligt B. Wahlströms utgivning): Mary, Lou och nyckelns hemlighet
Nästa bok (enligt B. Wahlströms utgivning): Mary, Lou och tornspöket

3 Comments Add yours

 1. Lotta Lindvall skriver:

  Hej
  Visst har du missat att recensera Mary, Lou och spökmysteriet? I svensk utgivning tror jag den kommer som nummer fyra efter Sedelmysteriet. Läste både Kitty och Mary, Lou som ung. Gillade mest Mary, Lou så det är nu kul att läsa dina vuxna läsupplevelser om dem.
  Hälsningar Lotta

  1. Birgitta Bellman skriver:

   Du har så rätt så. 😀 Jag har inte har kommit till den ännu. När det gäller Mary och Lou har jag valt att läsa dem enligt den amerikanska ordningen (med något undantag). Mest för att den skiljer sig från den svenska ordningen mycket mer än Bröderna Hardy och Kitty. Jag vill se hur karaktärerna utvecklas i takt med spökskrivarna. Enligt den den amerikanska ordningen är ”Mary, Lou och spökmysteriet” den 17:e boken och den första som skrivs av Harriet Stratemeyer. Varför den gavs ut som nummer fyra i Sverige vettikatten… Men jag ser mycket fram emot att läsa den och det borde ske inom de närmsta två månaderna. Nästa Mary, Lou-bok jag kommer att läsa är den fjortonde; Mary, Lou och tornspöket.

  2. birgitta skriver:

   Hej Lotta,
   Nu har jag äntligen kommit till Spökmysteriet. Kul bok! 😀 Här kan du läsa mer om den: https://kittydrew.com/mary-lou-och-spokmysteriet/
   Må så gott!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *