Mary, Lou och drakens öga

”Snälla kapten! Rädda Carlo … blinkande rubinen … det är bråttom!”. Det Ginos sista ord till Ned Dana innan hans tillstånd förvärras och han hamnar i koma. Ned kallar in sina syskondöttrar Mary och Lou. De gillar ju att lösa mysterium. Han tar dessutom med dem till Europa, Italien och Tyskland. Där finns förmodligen den blinkande rubinen. Men vad är det egentligen? En pärla, en tjej eller en hemlig kod? Mary och Lou måste lösa gåtan eftersom både Carlo och Ginos liv verkar vara i fara.

Det amerikanska originalomslaget.

Flickorna får dessutom följa med Ned på sin första kryssning, ombord på ”Balaska”. Med den korsar de Atlanten. De springer dessutom på en hel del intressanta personer på båten. Bland annat Enrico och Lena Dotti som arbetar som professionella hypnotisörer. Men är det verkligen att de håller på med?

Boken

Det här är den 19:e boken om Mary och Lou, även om den i Sverige gavs ut som den sjunde boken i serien. Det förklarar varför flickornas pojkvänner nämns i den här boken men inte i böckerna direkt innan och efter.

I USA gavs den här boken ut 1957 för första gången och den svenska översättningen kom ut 1965. Bakom pseudonymen gömmer sig Harriet Stratemeyer. Hon skrev ungefär hälften av alla böckerna om Mary och Lou.

Ungefär halva boken utspelar sig på Atlanten medan flickorna tar sig till Europa. När de sedan kommer dit tar de flyget till Italien där de går på en hel del sightseeing. Bland annat den gotiska katedralen.

I översättningen har någon lyckats felstava Leonardo da Vinci.

I de senaste böckerna med Mary och Lou har det blivit vanligt att de deltar i någon fysisk tävling av något slag. I förra boken var det tennis och i den här spelar flickorna pingis.

Så småningom leder mysteriet dem också till Tyskland, där ett mäktigt slott med olika fängelsehålor väntar dem…

Slutsats och betyg

I botten av den här boken finns ett rätt så intressant mysterium. Vem är Carlo och vad är den blinkande rubinen? Jag är intresserad. Alltmedan flickorna tar sig sig till Europa tycker jag dessutom att mysteriet är alldeles härligt bra. Det puttrar på och jag gillar miljön. Perfekt för både juveltjuvar och detektiver som vill fånga dem. Så långt helt ok. Men sedan när flickorna kommer till europa tycker jag att boken tappar tempo. Det blir för mycket sightseeing som egentligen inte leder någonstans. Vilket gör att historien får lida.

Dessutom känns komplotten lite väl osannolik mot slutet också, även om det var rätt så spännande.

Jag ger den här boken en svag trea i betyg.

Bäst och sämst *Spoilervarning

Sämst: Att man inte kunde väva in sightseeingen i historien på ett bättre sätt.
Bäst: Bokens första halva som utspelar sig på Balaska.

Övrig information

Antal sidor: 185
Första upplagan
Tryckt i Stockholm, 1965
Bokomslag: Bertil Hegland
Boknummer Wahlströms: 1267-1268

Originaltitel: The Winking Ruby Mystery
Utgivningsår i USA: 1957
Bokens olika omslag.

Föregående bok (enligt den amerikanska utgivningen): Mary, Lou och spökmysteriet 
Nästa bok (enligt den amerikanska utgivningen): Mary, Lou och prinsens gåta

Föregående bok (enligt B. Wahlströms utgivning): Mary, Lou och de mystiska fotspåren
Nästa bok (enligt B. Wahlströms utgivning): Mary, Lou och mannen utan namn

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *