Mary, Lou och mysteriet på Starhurst

Innan den nya terminen ska dra igång får Mary och Lou en värdefull lampa i present av sin farbror Ned. Plötsligt verkar den vara borta.
– Lampan är borta, den kan väl inte ha blivit stulen? undrade Lou.
– Stulen? Mary såg fundersam ut.
Lampan hade bara vari i deras ägo i tio minuter och nu verkar någon ha stulit den. Från deras eget köksbord.

Den första boken om Mary och Lou. I Sverige hette den "Mary, Lou och mysteriet på Starhurst"
Det amerikanska originalomslaget till boken.

Mysteriet tätnar när en lampa som ser exakt likdan ut dyker upp i en second-hand affär i närheten av flickornas skola. De köper den och snart verkar både den ena och den andra personen visa ett onormalt stort intresse för att få tag på lampan.

Flickorna försöker lösa mysteriet, trots att en av de andra eleverna, Lettie Briggs, inte gör det lätt för dem. Dessutom försöker flickorna stödja klasskamraten Evelyn Starr som oroar sig för sin försvunna bror. Dessutom håller hon och hennes familj på att bli panka. Fråga är om hon kommer kunna gå kvar på skolan.

Här kan du lyssna på det första kapitlet:

Från två bröder till två systrar

Det här är den första boken i serien om Mary och Lou. Den skrevs av Leslie McFarlane som skrev 19 av de första 25 böckerna om bröderna Hardy. Boken gavs ut 1934 tillsammans med de två andra böckerna som ingick i ”breeder” settet. Förutom ”Mary, Lou och mysteriet på Starhurst” ingick ”Mary, Lou och mysteriet Hilton” (The Secret at Lone Tree Cottage) och ”Mary, Lou och sedelmysteriet” (In the Shadow of the Tower) i settet. Även de var skrivna av Leslie. Idén bakom böckerna var däremot Harriet Stratemeyer Adams.

Stratemeyersyndikatet hade för vana att ge ut de första böckerna i en serie samtidigt för att sedan analysera om det var värt att fortsätta med serien eller inte. De böckerna kallades för ”breeder set”.

Den första boken i serien om Dana-flickorna.
Så här såg boken ut först.

Däremot gavs de första böckerna ut med färre färger på omslaget. Inte som Kitty och bröderna Hardy som hade mer påkostade omslag. Det skulle dröja till 1949 till den fick mer actionfyllda omslag.

Mary och Lous set gick bra. Året därpå kom den fjärde boken i serien. Den skulle följas av ytterligare 30 böcker om Mary och Lous äventyr.

Slutsats

Personligen tycker jag att det här är en starkare öppningsroman än Kittys (”Kitty och klockmysteriet”). Jag gillar bifigurerna och den första halvan är riktigt bra. En man trillar i floden, flickorna räddar en hund, de förföljer en mystisk bil och så spionerar en mystisk dam på dem.

Efter det står det och stampar lite. Flickorna åker hit och dit, samtidigt som några personer verkar spionera på dem. Det går liksom runt, runt. Däremot gillar jag de lite mer handfasta incidenterna med flickornas nemesis, Lettie Briggs. Det ger mig en känsla av hur det är på Starhurst samtidigt som det påminner mig om ”Mean Girls”. 🙂

I slutändan blir det en trea. En stark sådan.

Illistration från den amerikanska utgåvan av "By the light of the study lamp"
Vem är den mystiska mannen som verkar spionera på flickorna.

Bäst och sämst *Spoilervarning

Sämst: Att den kvinnliga skurken beskrivs som en kvinna med zigenarutseende. Stereotypt och trist. 🙁
Bäst: Cora, som oroar sig efter att ha haft sönder en spegel. Sju års olycka ni vet.

Övrig information

Antal sidor: 187
Femte upplagan
Tryckt i Stockholm, 1977
Bokomslag: Bertil Hegland
Boknummer Wahlströms: 969-970
Första utgivningen i Sverige: 1959

Originaltitel: By the Light of the Study Lamp
Utgivningsår i USA: 1934
Bokens olika omslag.

Föregående bok: –
Nästa bok: Mary, Lou och mysteriet Hilton

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *