Mary och Lou har fått ett nytt mysterium på halsen. Någonstans på skolområdet vid Beacon Collage ska det finnas en nergrävd vikingaskatt. Frågan är bara var? Samtidigt närmar sig skolan sig sitt hundraårsjubileum . dagen när skolan ska ärva en förmögenhet, enligt ett gammalt testamente. Men ett tillägg saknas och några utpressare hotar systrarna och deras morbror Philip, som är rektor för skolan. De måste betala annars får skolan inte tillgång till arvet.
I jakten på både vikingaskatten och tillägget måste flickorna gå igenom halsbrytande äventyr. De måste ta sig igenom spöklika grottor och dyka efter sjunkna skepp. Alltmedan deras fiender försöker sabotera för dem.
Boken
Det här är den 15:e boken i den andra omgången av Mary, och Lou-böckerna. I Sverige gör vi däremot ingen skillnad på första och andra omgången av böckerna, som man gör i USA. Så rent tekniskt är det den 32:a boken om Mary och Lou. Den gavs ut 1977 i USA och spökskrevs av Harriet Stratemeyer. I Sverige gavs den ut 1982 för första gången och här var det den 26:e boken i ordningen.
I den här boken introduceras vi för en ny släkting till systrarna Dana – en morbror som heter Philip Kenmore. Han är dessutom gift med en kvinna som heter Betty.
En hel del av bokens handling handlar också om jakten på den försvunna vikingaskatten och där spelar vikingarna givetvis en viss roll. Det beskrivs också hur vikingarna flyttade från plats till plats i USA. Riktigt så verkar det inte ha varit. Eller snarar
Riktigt så verkar det inte ha varit. Några vikingar gick förvisso i Leif Ericssons spår och tog sig över vattnet till USA. Där tänkte de slå sig ner. Till en början följde de kusten i jakt på en bra plats att slå sig till ro. De gjorde mycket riktigt strandhugg och träffade ursprungsamerikaner. Ibland handlade de med dem men senare utbröt en konflikt som resulterade i att vikingarna åkte tillbaka österut igen. Detta enligt Dick Harrissons bok ”Vikingarnas historia”. Poängen är ändå att vikingarna inte verkar ha åkt runt hit och dit över hela USA.
I boken får vi också lära oss hur man fångar en giftorm.
Sedan får vi följa med när killen slänger ut paddor som ormen äter upp. Den sista paddan presenteras i buren och när ormen ger sig efter den låsa han slutligen buren efter honom. Personligen tror jag att det finns bättre sätt.
Slutsats och betyg
Följare vet att jag blivit lätt skeptiskt till Mary & Lou-böckerna. Jag tycker ofta att de är rörigare än andra flickdetektivsböcker. Dessutom tycker jag att Mary & Lou saknar distinkta personligheter, vilket kanske är det största problemet. Det löses inte i den här boken heller, och förmodligen inte i den sista boken jag har kvar att läsa heller.
Däremot är inte det är en dålig bok. Delar är rätt så spännande och utpressningsvinkeln är lite annorlunda. I vanliga fall brukar Mary & Lou vara på jakt efter skurkarna men här är det snarare tvärtom. Mary & Lou nämner också att de har fiender efter sig, efter alla andra fall som de löst. Det hade varit coolt om skurkarna i den här boken hade varit någon av dem, men det är de givetvis inte.
Nåväl. Det är mycket action som vanligt och den ena farligheten avlöser den andra. Ibland är det spännande och ibland bara transportsträcka.
Jag ger den här boken en stark tvåa i betyg.
Bäst och sämst *Spoilervarning
Sämst: Att paddorna måste offras för att fånga den där ormen.
Bäst: Vikingaskatten
Övrig information
Antal sidor: 195
Första upplagan
Tryckt i Falun, 1982
Bokomslag: Lennart Frantzén
Boknummer Wahlströms: 2250-2251
Originaltitel: The Hundred Year Mystery
Utgivningsår i USA: 1977
Bokens olika omslag.
Föregående bok (enligt den amerikanska utgivningen): The Curious Coronation (ej utgiven i Sverige, däremot gavs Mary, Lou och vaxdockans hemlighet ut.
Nästa bok (enligt den amerikanska utgivningen): Mary, Lou och den gömda tunneln
Föregående bok (enligt B. Wahlströms utgivning): Mary, Lou och silverdelfinen,
Nästa bok (enligt B. Wahlströms utgivning): Mary, Lou och den gömda tunneln