Misstänkt för bus

Kittys klass ska åka på utflykt till djurparken om några dagar. Men helt plötsligt får de en vikarie och ingenting blir sig likt. Någon hittar på en massa bus i klassrummet och den stränge vikarien hotar barnen med att ställa in besöket hos djuren om barnen inte slutar busa.

Både Kitty, Bess och George blir anklagade för saker de inte gjort och den skyldige verkar omöjlig att spåra. Dagen för utflykten närmar sig med stormsteg. Nu måste Kitty skynda sig att ställa allt till rätta.

Boken

Det här är den 30:e boken i Lill-Kittyserien, i alla fall i USA. I Sverige gav man inte ut alla böckerna och därför är den istället den 26:e boken på svenska. Som vanligt används pseudonymen Carolyn Keene som författarnamn och den verkliga författaren är hittills okänd.

Historien utspelar sig mestadels i River Heights och i Kitty skola, där någon ställer till med en rad olika bus. Min personliga favorit är bubbelplasten under mattan som sedan smäller när någon går på den. Den fick mig senare att läsa på om andra bus som inkluderar bubbelplast. Roligast verkar det kanska vara om man lägger ospräckt bubbelplast under toasitsen.

I boken dyker även ett bevis upp i form av en tidning som är skriven på ett annat språk. Kitty och hennes vänner måste lista ut vilket språk den är skriven på. Inte helt lätt för en detektiv som bara går i trean.

Plötsligt får flickorna en ny vikarie i form av mr Daly. Han är riktigt sträng och gör man något fel blir man straffad.

Slutsats och betyg

Jag tyckte den här boken var helt ok. Kanske lite bättre än ok. Särskilt bra var alla busen som barnen kom på. Därför tror jag att många barn skulle gilla den här boken.

Sedan saknade jag kanske några av de vanliga eleverna som brukar dyka upp. Mike nämns förvisso, medan Brenda inte alls är med. Jag gillar när hon dyker upp och beter sig illa.

Nu gör det ändå inte så mycket. Historien håller ihop bra ändå och jag tyckte ”skurken” och hens motiv var rätt så bra. Boken hade också ett lyckligt slut. Därför ger jag den här boken en fyra i betyg. Bra!

Bäst och sämst *Spoilervarning

Sämst: Omslaget! Boken ser inte alls spännande ut.
Bäst: Busen.

Övrig information

Antal sidor: 82
Första upplagan
Tryckt i Finland, 2007
Bokomslag: Joanie Schwartz
Illustrationer: Jan Naimo Jones
Upplagor:
1 – 2007

Originaltitel: It’ No Joke!
Utgivningsår i USA: 1999
Andra omslag till boken: Jag hittade bara den amerikanska och svenska versionen.

Föregående bok: Filminspelningen
Nästa bok: Papegoj-mysteriet

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *