Muffinstjuven

Äntligen har Kitty fått en hund! Den lilla chokladfärgade valpen är sötast i världen, tycker hon. Men redan första dagen med hunden blir det trassel. Alltihop börjar med att några muffins försvinner. Hunden får skulden, men inte kan väl hennes fina valp vara en mat-tjuv? Nej, det vägrar Kitty att tro. Fast om hon ska kunna bevisa att hunden är oskyldig måste hon hitta den verkliga tjuven.

Det amerikanska originalomslaget.

Som vanligt använder åker hennes blåa anteckningsbok fram. Den som Kitty använder för att kunna lösa sina mysterier. Där skriver hon ner de misstänkta, liksom vad som talar för eller emot dem. Här fylls listan över misstänkta upp. Fallet blir dessutom mer komplicerat när det visar sig att fler personer än Hanna har blivit av med mat i området. Vem är det som går runt och stjäl folks mat?

Boken

I USA gavs den här boken ut 1996 för första gången – som vanligt under pseudonymen Carolyn Keene. Vem som egentligen skrev den är än så länge okänt. I Sverige kom boken ut fyra år senare som den tolfte boken i serien om Lill-Kitty.

I boken är Kitty åtta år och har äntligen lyckats tjata till sig en hund. En Labrador som hon lovat att ta hand om. Gå ut med, ge mat, borsta och träna. Sedan blir det ju en hel del lek också och de verkar gilla varandra Kitty och hunden.

I originalserien med Kitty har hon också en hund, en terrier som heter Togo. Han dyker upp i vissa böcker och hjälper till och med Kitty ibland. Det ska bli intressant hur det blir med hunden i den här boken. Rimligtvis borde hon bli en permanent karaktär i böckerna framåt.

Slutsats och betyg

Jag är ju själv en hundmänniska så visst tycker jag att det är trevligt när hundar dyker upp, både i verkligheten och i böcker. Sedan vet jag inte om jag själv skulle ge en åttaåring huvudansvar för en liten valp. Å andra sidan är det ju Kitty vi pratar om och givetvis kommer hon att greja det.

Jag tycker mysteriet var helt ok. Till en början trodde man ju att det hela skulle bli en rätt enkel match, men när det sedan visade sig att fler blivit av med mat blev det hela mer komplicerat. Bäst av allt är ändå upplösningen som har en sensmoraliskt samtidigt som allt ändå slutar bättre än det börjar. Det är då Lill-Kitty är som bäst.

Sedan ställer jag mig kanske lite frågande till tjuvens plan. Den är inte särskilt genomtänkt och det drar ner betyget på en annars bra bok.

Det blir en stark trea i betyg.

Bäst och sämst *Spoilervarning

Sämst: Tjuvens dåligt genomtänkta plan.
Bäst: Kittys lista över ledtrådar och misstänkta:

Övrig information

Antal sidor: 89
Första upplagan i detta utförande
Tryckt i Finland, 2005
Bokomslag: Aleta Jenks
Illustrationer: Anthony Accardo
Upplagor:
1 – 2000

USA

Originaltitel: The Puppy Problem
Utgivningsår i USA: 1996
Andra omslag till boken:

Föregående bok: Frimärksgåtan 
Nästa bok: Inga ledtrådar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *