Mumiens resa – Bröderna Hardy

Joe Hardy vaknade med ett ryck. Ett starkt ljussken bländade honom och han lyfte handen för att skydda ögonen. Någon lutade sig över honom. Det var mumien!
Han stirrade på Joe genom svepningen med sina tomma ögon och i handen höll han en kobra med utspänd sköld, redo att hugga…

Fem egyptiska statyer har stulits från ett museum i New York. Det blir upptäckten till brödernas båtresa till Egypten. På vägen dit får de i uppdrag att vakta en mumie som har samma destination. Den får absolut inte försvinna. På vägen till Egypten hamnar bröderna också mitt i en härva av internationella intriger och en ståndande statskupp. Sedan försvinner givetvis mumien också. Kommer bröderna kunna hitta den igen?

Boken

Det här är den 63:e boken i originalserien om Bröderna Hardy. I Sverige gavs den däremot ut som den 37:e boken. Detta eftersom B. Wahlströms inte gav ut alla böckerna i serien. Bokförlaget gav heller inte alltid ut dem i ordning.

Som vanligt användes pseudonymen Franklin W. Dixons som pseudonym. Den verkliga författaren var Vincent Buranelli som skrev en hel drös med Hardy-böcker, totalt 14 stycken.

Den här gången handlar utspelar sig mysteriet mestadels på en båt till Egypten, eller i Egypten. Den handlar också om mumier och känns det inte lite förvånande att det tog hela 62 böcker innan den första mumien gjorde entre i Hardyserien?

I boken besöker pojkarna även en del klassiska platser i Egypten, Karnak och det stora museet i Kairo.

Bröderna hamnar också mitt i en regeringskris när någon försöker störta regeringen i Egypten. En händelse som gör att boken känns lite modernare än många andra Hardyböcker. Givetvis tänker man på händelserna under den arabiska våren. Trots att boken skrevs långt innan dess.

Med facit i hand ställer man sig kanske inte nödvändigtvis på överste Palos sida.

Det visar sig också att den här boken är mer av en pusseldeckare än vanligt. Bröderna måste lista ut vem som ligger bakom stölderna. Annars har många Hardyböcker hittills handlat mer om att jaga skurkar som redan är kända.

Slutsats och betyg

Jag behövde läsa något roligt efter en lång rad lite småtrista detektivböcker och till sist fick jag det. Jag gillar den här boken. Den har mumier, båtresor, en humörlyftande Chet och skattletning. Perfekt!

Sedan är ju historien helt osannolik. Varför skulle man anställa endast två ”småpojkar” att vakta en ovärderlig mumie? Blir den stulen då så får man faktiskt skylla sig själv.

Sedan hade man kunnat använda de exotiska miljöerna mer. Jag har själv varit på många av platserna i boken och vet hur fantastiska de är.

Men, ok, man ska inte tänka så mycket på de här detaljerna. Istället ska man ryckas med i äventyret och försöka lista ut vem skurken är. Då är den här boken en rätt så härlig verklighetsflykt.

Jag ger den här boken en stark fyra i betyg.

Bäst och sämst *Spoilervarning

Sämst: Att bröderna inte ifrågasätter det politiska styret i Egypten. De bara utgår från att det är bra. Men det är en senare politisk reflektion.
Bäst: Att själva historien var så mustig och äventyrsglad. Kul!

Övrig information

Antal sidor: 192
Första upplagan
Tryckt i Falun, 1986
Bokomslag: Peter Archer
Boknummer: 2398
Upplagor:
1 – 1986
3 – 1991 (med nytt omslag)

Originaltitel: The Mummy Case
Utgivningsår i USA: 1980
Bokens olika omslag.

Föregående bok: Det stulna samurai-svärdet
Nästa bok: Jakten på dokumentet

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *