Nancy Drew – serien från 1995

on

I mitten av 90-talet var det dags för Kanadensisk tv att göra en serie om Kitty / Nancy Drew. Vid tillfället var serien ingen större succé. vilket var anledningen till att det bara blev 13 avsnitt. Lite oförtjänt kan man tycka i efterhand.

Den här serien utspelar sig lite senare i Kittys liv. Hon har hunnit bli 21 år och flyttar till New York för att studera kriminologi. Där flyttar hon in i lägenhetshotellet ”Callisto” som är av betydelse i serien. Trots att serien utspelar sig i New York är den mestadels inspelad i Toronto.

Karaktärerna

Tracy Ryan spelar Kitty i serien.
Tracy Ryan spelar Kitty i serien.

Kitty/Nancy Drew spelas av Tracey Ryan som hade varit med i den tysk-kanadensiska såpoperan ”Family passions” innan hon fick rollen som Kitty.

George och Bess har natuligtvis också flyttat till New York. George arbetar som brevbärare och amatörfilmare (vilket många coola karaktärer höll på med i slutet på 90-talet). Hon spelas av Joy Tanner.

Bess Marvin
Bess Marvin spelas av Jhene Erwin.

Bess bor ihop med George och hon har också vuxit upp. Som 21-åring arbetar hon som skvallerskribent på tidningen ”The Rag”. Hon spelas av Jhene Erwin.

Scott Speedman fick också något av ett genombrott i den här serien, som Ned Nickerson. Han var inte med i alla avsnitt eftersom Neds huvudsysselsättning i serien är något välgörenhetsuppdrag i Afrika.
Några år senare skulle Scott bli Ben från ”Felicity” med miljontals fans.

Samtliga skådespelare är fortfarande aktiva. Scott är den som blivit mest känd internationellt medan de andra främst är aktiva i Kanada.

Scott Speedman och Keri Russell som spelade Ben och Felicity.
Scott Speedman och Keri Russell som spelade Ben och Felicity i en senare serie.

Upplägg och nerläggning

Colin Gray och Paul Popowich som Frank och Joe Hardy.
Colin Gray och Paul Popowich som Frank och Joe Hardy.

Upplägget för serien påminner om det man hade inför 70-talserien – en timme i veckan skulle tittarna få följa Kitty och Bröderna Hardy. Den här gången fick de varsin serie. Det gjorde att de enskilda avsnitten är väldigt korta, bara 22 minuter.

Rätt snart insåg man att serien om bröderna Hardy var sämre än den om Kitty. Varpå Kitty fick börja gästspela i Hardy-serien (2 avsnitt) för att försöka blåsa liv i den. Det exakt motsatta av det som hände i 70-talsserien alltså. Hardyserien hann ändå aldrig ätas upp av Kittyserien den här gången. Istället las båda seriena ner halvvägs in i säsongen, efter bara 13 avsnitt.

Efter nerläggningen har båda serierna dykt upp på DVD och online. Bland Kittyfans har avsnitten givetvis kultstatus och i synnerhet Kittyserien är inte alls så dålig som man kan tro.

Introt till serien

Personlig åsikt om serien

Jag föredrar förmodligen Pamela Sue Martin i rollen som Kitty men Tracey Ryan är inte dålig. Hon fungerar helt ok i rollen.

Det jag gillar absolut bäst med serien är Bess och Georges dynamik. Även om de har blivit vuxnare i serien så har deras roliga småkäbbel följt med. Jättebra!

Sedan tycker jag att Ned fungerar rätt så bra också. En lite mjukare variant än den sportnörd han alltid var i boken. Jag gillar att karaktären tar den utveckligen, framför den mer givna collage -> tråkigt men välavlönat jobb, som jag annars föreställt mig Neds utveckling. Att han istället använder sina talanger för att bygga brunnar, eller vad han nu gör i Afrika känns mycket bättre.

Nu ska det sägas att jag inte kunde se alla avsnitten. Bara de jag hittade på Youtube och en sak som jag saknade i de avsnitt jag såg var hemliga rum och gömmor – mystiska skatter från fornstora dagar. Jag tycker att det ska ingå i ett bra Kittymysterium. Det kanske de gör också, i andra avsnitt än dem jag såg. Jag hoppas kunna hitta dem pö om pö.

Bäst och sämst

Sämst: Det är för lite skattletarsaker, hemliga gömmor och sånt.
Bäst: Relationen mellan George och Bess.

Övrig information

Premiär: 23 september, 1995.
Säsonger: 1
Avsnitt: 13

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *