Never Say Die

George har bestämt sig för att delta i cykeltävlingen Summitville Junior Classic tournament. Hon har dessutom stor chans att vinna men någon verkar vilja hindra henne från titeln. George råkar nämligen ut för den ena ”olyckan” efter den andra och Kitty tar på sig att försöka lista ut vem som ligger bakom attackerna, innan George förlorar både titeln och sitt liv.

George sponsras av ett datorföretag som leds av Steven Lloyd. Han fixar bland annat en väldigt fin cykel till henne. Men snart drabbas även han av problem när någon snor den senaste programvaran som han utvecklat. Gärningspersonen kräver en miljon dollar i lösensumma för det. Hen vill också att Kitty ska leverera pengarna.

För att kunna lösa båda mysterierna tar Kitty hjälp av både Ned, Bess och Carson. I boken får vi också återstifta bekantskapen med Jon, George pojkvän som hon träffade i ”Kitty och skidmysteriet”. Han är nämligen Georges tränare.

Boken

Det här är den sextonde boken i Nancy Drew Files-serien och den gavs ut 1987 för första gången. Tyvärr finns det ingen svensk översättning av boken. Det är heller inte känt vem som egentligen skrev boken och som gömmer sig bakom pseudonymen Carolyn Keene.

Boken utspelar sig i River Heights eller i Summitville som verkar vara en förort till River Heights. Dit har unga cyklister kommit från hela världen och vi får träffa tävlande från hela världen – Nederländerna, Italien, Öst- och Västtyskland, liksom Sovjetunionen. Boken utspelar sig nämligen innan muren föll, när Kalla kriget fortfarande pågick. Därför har den sovjetiska Tatiana även med sig några KGB-agenter som bevakar hennes varje steg.

Samtidigt känns cykeltävlingen inte helt klassisk. George tävlar både i velodrom och landsvägskörning. Hon slår också världsrekord (för juniorer) i samband med tävlingarna. Vilket vi kanske har hennes pojkvän, Jon, att tacka för. I den här boken skrivs det att George träffade honom i ”Kitty och skidmysteriet”, men jag gick tillbaka och tittade på mina anteckningar från den boken. Enligt dem hette han Luke. Så jag är lite förvirrad… Jon, omnämns också i ”Hit and Run Holiday”. Oavsett vad han heter så ska det vara samma kille i alla fall.

Relationen mellan George och Jon hamnar ändå under press i boken, när Jons gamla flickvän Debbi dyker upp. Hon vill bli ihop med honom igen vilket orsakar en del drama. Relationen mellan Ned och Kitty funkar däremot finfint.

På många sätt är boken väldigt tidstypisk. Det gäller inte bara det Kalla kriget. Det visar sig också när Steven Lloyd har fått plats med hela sitt supersofistikerade datorprogram på en gammal diskett. En traditionell diskett rymde 1,44 MB, vilket motsvarar 10-30 bilder!

I boken nämns också samma tidning som Ann jobbade på i förra boken, River Heights Morning Records. Det är inte samma tidning som Brenda jobbar på. Därmed förstår vi att River Heights har minst två lokaltidningar.

Slutsats och betyg

Jag tyckte nog att den här cykeltävlingen kändes lite väl främmande. Helt plötsligt är George elitidrottare liksom och det hade jag ingen aning om. Nåväl. Nu får vi liksom köpa det i den här serien. Jag vet också att George inte kommer att följa med på nästa äventyr (bok), eftersom hon ska tävla mer. Så, sån är den nya George.

Annars tycker jag att själva mysteriet är ok i den här boken. Jag gillar också att den spinner på den gamla traditionen – att rymma två mysterium i en och samma historia. Så var också de flesta klassiska Kittyböcker uppbyggda.

Det jag inte gillar är att George, trots upprepade mordförsök, bara fortsätter att tävla. Jag vet inte om det känns trovärdigt. Som om hon bara inte brydde sig. Och jag stör mig en del på det mot slutet av boken. Hon brukar vara smartare än så.

Sist innehåller boken ändå en fin förklaring på detta. När George säger att anledningen till det var att hon ville bevisa sig duktig på något…

George tycker att Kitty är smart och Bess är söt. Därför tar hon på sig att bli bra på sport.

Sedan säger Kitty och Bess att de gillar henne precis som hon är. Fint!

Jag föll aldrig helt för det här mysteriet men det var helt ok. Jag ger boken en trea i betyg.

Bäst och sämst *Spoilervarning

Sämst: Georges nya personlighet.

BästDen fina stund George, Bess och Kitty har på slutet. De bevisar varför de är varandras bästa vänner trots alla olikheter. 😀

Övrig information

Antal sidor: 149
Utgivare: Simon & Schuster
Utgivningsår: 1987
Bokens olika omslag:

Föregående bok: Trial by Fire
Nästa bok: Stay Tuned for Danger
Ingår i Nancy Drew Files-serien

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *