The Curse – Den nya Kittyboken baserad TV-serien

En förbannelse hotar det årliga Namngivningsfirandet i Horseshoe Bay. Daisy är en av Kittys bästa vänner och en av huvudpersonerna i firandet. Hon är också ett av offren för förbannelsen. Kitty å andra sidan tror inte på någon förbannelse. En människa måste ligga bakom den senaste tidens olyckor, eller…?

Varningarna blir bara allvarligare och allvarligare och snart risekrar någon att dödas. Samtdigt vill Daisy inte hoppa av den huvudroll som hon har i uppsättningen om stadens skapelse. Kitty måste skynda sig att lösa mysteriet. 

Det här mysteriet utspelar sig kronologiskt innan TV-serien. Det betyder att Kittys mamma lever! Det betyder också att Kitty inte är kompis med George, inte ihop med Ned och Bess har inte ens dykt upp i stan än.

Kitty.jpg
Kitty och Carson från TV-serien.

Boken

Den här boken är helt nysläppt  den gavs nämligen ut i mars 2020. Den baseras också på samma storyline som TV-serien ”Nancy Drew” som kan ses på C More. Tanken är att den ska bli den första i en ny serie böcker om allas vår flickdetektiv. Jag vet inte om den kommer att översättas till svenska.

Micol Ostow
Micol Ostow.

För första gången används inte Carolyn Keene som pseudonym. Istället är den verkliga författarinnan Micol Ostow angiven. Hon är däremot en erfaren författare som bland annat har bidragit med bokversioner till Buffy the Vampire SlayerCharmed och Riverdale. 

Däremot återfinns Carolyn Keene i boken, i form av stadens högstadieskola, Keene High.

Boken utspelar sig i Kittys gamla hemstad, Horseshoe Bay. Det är ju egentligen hennes nya hemstad eftersom hon brukar bo i River Heights i alla andra bokserier men inte i den här serien. Här har hon alltid bott i Horseshoe Bay.

Enligt böckerna och TV-serien ligger Horseshoe Bay i Maine. Även om TV-serien faktiskt spelas in på Kanadas västkust, i British Columbia) i närheten av Vancouver.

Horseshoe bay
Verklighetens Horseshoe Bay.

Från TV-serien känner vi igen George Fan (inte Fayne), Ace och Carson. Däremot har Kitty ett nytt kärleksintresse i form av en kille som heter Parker. Sedan dyker polischefen McGinnis upp igen. Kittys relation med honom har historiskt varit bra i tidigare bokserier. Här är den däremot sådär. De kommer inte riktigt överens och McGinnis tycker mest att Kitty borde hålla på med annat än att leka detektiv.

Slutsats och betyg

Så kommer ytterligare en variant av Kitty, med en levande mamma! Det är en del att smälta. Kittys mamma är ungefär som Hannah, bra på att laga mat och sedan jobbar hon som någon form av socialarbetare och så joggar hon tillsammans med Carson. Mellan raderna kan man också läsa att hon håller på att bli sjuk. Hon har huvudvärk och känner sig trött. Det faktum att man som läsare vet att hon kommer att dö, ger det hela ett något mörkt skimmer och jag undrar om ytterligare detaljer kring det kommer att avslöjas.

Samtidigt gissar jag att Kittys mamma kommer att hänge med ett tag om den här serien får fortsätta. Och det är väl härligt. Familjen Drew får vara helt normal.

Nu är det ju ändå så att jag förväntar mig ett mysterium när jag läser de här böckerna, inte vardagsrealism. Givetvis finns det även ett sådant som är huvudtemat i boken. När det sedan drar igång på allvar känner jag mig besviken. Det börjar med olika sabotage igen! Följare av mina inlägg om Nancy Drew Diaries vet att den serien ofta har samma tema och efter ett par böcker blir det tjatigt. Dessutom finns det sällan hemliga gömmor, forntida skatter och Kitty påminner inte det minsta om Lara Croft. Vilket hon faktiskt gör i tidigare Kittyserier.

Det som ändå är troget en äldre Kittyversion är de övernaturliga inslagen. I den här boken rör det sig om en förbannelse.

Kitty känns också mognare, tuffare och mer realistiskt i den här versionen, jämfört med i …Diaries. Hon skulle kunna vara vilken flicka som helst. Nästan. Och det kanske är vad serien behöver?

Personligen tycker det är ok, men inte mer. Boken får en trea i betyg.

Bäst och sämst *Spoilervarning

Sämst: Sabotage igen. Vad är det med de här moderna Kittyböckerna. Kan inte någon bara sno en diamant och så kör vi?!
Bäst: Spännande med en levande Kittymamma!

Övrig information

Antal sidor: 272
Första upplagan
Publicerad i USA den 31:a mars 2020 av Simon Pulse
Boken finns att beställa via olika bokhandlare. Den finns även tillgänglig som ljudbok om man föredrar det, men tyvärr bara på engelska.

Föregående bok: –
Nästa bok: ?

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *