Peggy och den röda pilen

Peggy lutade sig tillbaka i vilstolen och njöt av solen. Plötsligt ryckte hon till av ett oväntat ljud alldeles bredvid henne och störtade upp. Hon lade genast märke till föremålet som borrat sig ner i marken. En röd pil! Någon hade skjutit den mot henne – men vem och varför?

Boken

Det här är den 14:e boken i serien om Peggy och den gavs ut 1970 i hemlandet Danmark. I Sverige kom den ut sex år senare, 1976. Som vanligt skrevs den av den danska barn- och ungdomsboksförfattaren Niels O. Levinsen, under pseudonymen H. J. Temple.

I den här historien får vi möta dr. Edward Sanning (japp, det är hans namn). I bokens börja träffar Peggy honom i samband med att han ska prova ett nytt läkemedel som han själv varit med och utvecklat. Strax därefter försvinner dr Sanning spårlöst…

Teorierna om varför går isär. Vissa menar att han själv skulle ha iscensatt sitt eget försvinnande, andra tror att hans blivit bortrövad. Tillsammans med Edwards syster, Eva, tar Peggy upp jakten på Sanning(en).

Jag har rätt så många funderingar när det gäller den här boken. Särskilt när det gäller det här ”Läkemedlet”.

Psykofarmaka är medicin som riktar in sig på psyket. Så man undrar ju vad dessa djur led av, hur det mättes och vilken effekt som förväntas hos doktor Sanning? Fungerar det som ett vaccin, eller som medicin? Inget av detta får man svar på i boken…

I boken dyker en mystisk konsthandlare också upp och på något sätt är han inblandad i mysteriet.

Slutsats och betyg

Jag har länge varit ett fan av Peggy-böckerna men det här var en väldigt rörig historia och jag känner mig ovanligt besviken på historien. Kan det bero på att boken skrevs under stress? 1970 kom det ut två Peggy-böcker i Danmark. Detsamma gäller 1969. Kanske är den här boken slarvigare eftersom Niels O. Levinsen skrivit för många böcker på alltför kort tid. Det är min teori i alla fall.

Ändå finns det saker jag gillar, som det hemliga rummet och hemliga möten mellan Eva och Peggy. Men det räcker inte. Jag ger den här boken en svag tvåa i betyg.

Bäst och sämst *Spoilervarning

Sämst: Vad ska jag välja? Omslaget eller den slarvigt ihopskrivna historien?
Bäst: Lönnrummet!

Övrig information

Antal sidor: 157
Första upplagan
Tryckt i Falun, 1977
Bokomslag: Lennart Frantzén
Wahlströms boknummer: 1928
Originaltitel: Peggy i fare

Föregående bok: Peggy och den gyllene apan
Nästa bok: Peggy och de gåtfulla fotspåren

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *