Med bultande hjärta närmade sig Peggy det gamla sjuttonhundratalsrummet. Plötsligt stannade hon – alldeles stel av skräck. Dörren stod på glänt och ett svagt ljussken lyste upp mattan… var det mannen med sammetsmasken som var där inne?
Peggy är i farten igen och den här gången jagar hon en mästertjuv, mannen med sammetsmasken. Efter att ha legat lågt en lång tid har han börjat en ny stöldvåg, i Hamburg, Stockholm och nu finns han i Köpenhamn. Men vem är han?
Boken
Det här är den tolfte boken i serien om Peggy. Som vanligt skrevs den av den danska barn- och ungdomsboksförfattaren Niels O. Levinsen och den gavs ut 1969 i Danmark. Den svenska översättningen kom 1975.
Den här gången behöver Interpol hjälp – en kupp har ägt rum i Hamburg och polisen tror att Peggy kan hjälpa till. De är på jakt på en okänd mästertjuv som har genomfört en kupp i Västtyskland. Allting pekar på att det är mannen med sammetsmasken som har börjat härja igen. Alla som trodde att han pensionerat sig…
Peggy träffar också den vänliga gamla doktorn Stranov och hon får i uppgifta av honom att åka och hämta en sardinburk med jordprov. Den ska ligga i ett kassaskåp. Men när Peggy kommer dit har mannen med sammetsmasken hunnit före.
Så varför skulle han helt plötsligt intressera sig för att stjäla ett gammalt jordprov?
Som vanligt röks och dricks det en del. Den här gången handlar det främst om öl, härlig dansk öl som Peggy bjuder på. Det visar sig också att mannen med sammetsmasken gillar öl och har ett alldeles särskilt sätt att hälla upp den på.
Vi får också lära oss att Peggys mamma egentligen är engelska. Något som aldrig framgått förr.
Slutsats och betyg
Jag blir sällan besviken på Peggy. Det är alltid trevlig läsning och rätt så mysiga mysterier. Det gäller även den här boken även om jag inte riktigt hänger med i all logik. Som varför polisen kontaktar en liten flicka? Eller att en kamera med enormt sikte spelar en betydande roll! Jag är inte säker på att den modellen fanns 1969.
Men man ska inte ifrågasätta så mycket, det vore synd på ett annars rätt så trevligt mysterium. Den stora charmen med den här boken ligger i att luska ut hur det gick till, snarare än vem som gjorde det. Det listar man nämligen rätt så snart ut.
Jag förblir ett Peggy-fan även genom den här boken och ger den här historien en svag fyra i betyg.
Bäst och sämst *Spoilervarning
Sämst: Det är svårt att fota (och sedan kunna läsa) dokument på långt håll.
Bäst: Allt öldrickande. Det kändes väldigt danskt.
Övrig information
Antal sidor: 158
Första upplagan
Tryckt i Stockholm, 1975
Bokomslag: Lennart Frantzén
Wahlströms boknummer: 1807
Originaltitel: Peggy og fløjlsmasken
Föregående bok: Peggy och de 3 väskorna
Nästa bok: Peggy och den gyllene apan