Peril at Granite Peak – Bröderna Hardy

Tillsammans med Chet beger sig Frank och Joe Hardy iväg på semester till Granite Peak Lodge. Det ska bli skidåkning och snowboard, trodde dom ja! Istället blir de insnöade i en storm samtidigt som en av de andra semesterfirarna råkar ut för ovanligt många missöden. Det verkar nästan som om någon försöker mörda honom. Kommer Frank och Joe lyckas hindra skurken…

Stämningen är spänd och oron stiger. Elektriciteten går och någon har fyllt våfflorna med glas. Bröderna måste få stopp på skurken. Frågan är bara vem det är, någon som bevakar dem utifrån, eller är hen en av dem?

På sin sida har bröderna inte bara Chet – några fyrfota vänner försöker också hjälpa till.

Boken

Det här är den femte boken i Hardy Boys Adventures-serien – den senaste av alla olika serier om Hardybröderna. Den började ges ut 2013 i USA. Där ger man fortfarande ut en till två böcker per år men tyvärr har ingen av dessa översatts till svenska.

I den här boken har grabbarna blivit bjudna till Granite Peak, i Vermont, av en Chets gamla ledare från något läger han var på som yngre. Nu har hans familj startat ett skidhotell.

I verkligheten verkar det inte finnas något Granite Peak i Vermont. Däremot finns det några andra i USA. Den kändaste är Ski Resorten i Wisconsin.

Det här är inte första gången som bröderna Hardy tar sig en svängom i snön. Överlag verkar de mer förtjusta i skidsport än Kitty, eftersom det verkar finnas fler vinterböcker med dem än med henne. Det här är ändå den första boken på det temat i den här serien.

Den här historien är också lite annorlunda än de tidigare böckerna i serien. Främst eftersom den utvecklar sig till en Whodunnit i bästa Agatha Christie-stil. Med bara ett fåtal misstänkta, på en begränsad yta, där någon av dem är skurk. Vem?

Sedan innehåller boken en rätt så obehaglig episod där Chet börjar mumsa på en våffla. Den visar sig senare innehålla glasbitar. Chet börjar blöda från munnen och det hela är faktiskt rätt så läskigt.

Bröderna får helt enkelt använda sig av sin slutledningsförmåga för att lösa mysteriet.

Slutsats och betyg

Jag har haft det lite kämpigt med den här boken. Främst eftersom kapitlen inte kom i rätt ordning, när jag skulle lyssna på den första gången (via Nextstory). Så jag började faktiskt med den för över ett år sedan. För en tid sedan, via en annan lyssningstjänst, kom jag äntligen över boken där kapitlen var i rätt ordning. Jag tror ändå att det här debaklet med kapitlen förstörde en del av historien för mig. Det blev rörigt minst sagt.

Synd på en annars rätt så spännande historia. Rent generellt gillar jag ju den här serien skarpt. Trots att böckerna är skrivna i jag-form. Karaktärerna är välutvecklade. Jag är dessutom svag för Joe och Franks självdistans och humor.

Här gillar jag också whodunnit storyn och miljön. Finns det något bättre än mysterier som utspelar sig i avskärmade skidorter. Det är klart det blir bra.

Därför ger jag den här boken en fyra. Trots den miserabla läsupplevelsen.

Bäst och sämst *Spoilervarning

Sämst: Att Hardybröderna fortfarande tjafsar om att de ”inte borde” lösa mysterium. Kom igen. Det är femte boken i serien.
Bäst: Den lilla gossen med den röda stöveln och Toy-Toy.

Övrig information

Antal sidor: 160
Första upplagan
Bokomslag: Kevin Keele
Publicerad i USA den 4 februari 2014 av Aladdin
Finns även som ljudbok men bara på engelska.

Ingår i serien Hardy Boys Adventures
Föregående bok: Into Thin Air
Nästa bok: The Battle of Bayport

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *