Playing with Fire

Någon verkar besatt av att förstöra Napoleonartifakter. Det är i alla fall vad Kitty tror när ytterligare en brinner upp i samband med ett utpressningsförsök. Eller handlar det bara om pengar? Snart kommer ytterligare ett utpressningsbrev. Där hotas ägarinnan till en antik klänning som tidigare burits av Napoleons fru, Joséphine. Kitty, George och Bess bestämmer sig för att vakta klänningen men det går inte riktigt som tänkt. George håller på att brinna upp och Kitty börjar tvivla på om detta fall någonsin kommer att få en lösning…

Ursprungligen har Kitty blivit kallad till Los Angeles på uppdrag av mr Talbot. Han driver ett hotell i staden. Den första Napoleonartifakten förstördes i hotellets kassaskåp, där hotellet lovat att förvara den säkert. Hotellet misslyckades och nu är försäkringsbolagen på jakt efter en syndabock. Om inte Kitty kan lösa mysteriet tidigare.

Boken

Det här är den 26:e boken i Nancy Drew Files-serien och den kom ut 1988 i USA. I Sverige gavs den däremot aldrig ut. Bakom pseudonymen döljer sig författarduon Susan Wittig Albert och Bill Albert. Det här är deras tredje bok. Dessutom hade Susan skrivit två själv, utan Bill.

Bokens historia utspelar sig mestadels i Los Angeles. Där Kitty bland annat besöker distriktet Venice och dess mysiga kvarter.

Mycket av bokens mysterium kretsar som sagt kring olika artefakter som berör superparet Napoleon och Joséphine. Det rör sig om en miniatyr, ett manus och en av Joséphines klänningar som kallas The Flame.

Jag har försökt att hitta en sådan klänning men den verkar inte finnas i verkligheten. Däremot finns det en hel del avbildningar av Joséphine där man ändå ana sig till hennes stil.

Boken beskriver klänningen som väldigt skimrande.

Joséphine och Napoleons relation är känd för att ha varit passionerad och stormig. Han verkar dessutom ha gillat henne lite mer än vad hon gillade honom.

I boken äger också en maskerad rum. Dit går Bess som Marilyn Monroe och George som Prinsessan Leia. Vem Kitty klär ut sig till tänkte jag inte avslöja. Det går nog att lista ut ändå.

Sedan har vi mr Talbot. Det här är andra boken som han dyker upp i, första gången var i ”Wings of Fear” där han var vd för ett flygbolag. Det är han i den här boken också. Hans företag har bara expanderat till att driva hotell också. Dessutom dyker en livs levande Schejk upp i historien, Abdullah.

Slutsats och betyg

Jag har blandade känslor för den här boken. Å ena sidan gillar jag skurkens avancerade plan. Den var ovanligt svår att lista ut. Å andra sidan bygger en del av historien på att George ska prova Joséphines gamla klänning. Något som är extremt korkat och okaraktäristiskt för både Kitty och George. Varför skulle de sätta på sig en värdefull antik klänning som de dessutom har i uppdrag att vakta. Jättekorkat!

När det gäller miljöbeskrivningarna och detektivjobbet så tycker jag att båda är helt ok. Jag får en rätt så tydlig bild av Los Angeles och Venice Beach. Dessutom bryter sig Kitty in i ett hus för att snoka runt. Olagligt men vad gör väl det. När Kitty ska fånga en riktigt ondsint skurk är det ibland ok att blunda för vissa lagar och regler. Rebell-Kitty.

Jag ger boken en trea i betyg. Det är en kompromiss mellan det som är bra, dåligt och helt ok med boken.

Bäst och sämst *Spoilervarning

Sämst: Att George provar Joséphines klänning.
BästAtt mysteriet var både lurigt och listigt.

Övrig information

Det brittiska omslaget till boken.

Antal sidor: 146
Utgivare: Simon & Schuster
Utgivningsår: 1988
Bokens olika omslag:

Föregående bok: Rich and Dangerous
Nästa bok: Most Likely to Die
Ingår i Nancy Drew Files-serien

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *