Rich and Dangerous

Kitty har följt med Carson till New York. Han måste arbeta några dagar men de hoppas också kunna spendera några fina dagar ihop. De tar in på det legendariska lyxhotellet, Plaza, i New York. Snart blir Kitty bekant med familjen som bor bredvid, den leds av den karismatiska Sarah Amberly. Men något verkar inte stå helt rätt till med familjen. Kitty lyckas rädda livet på Sarah en gång men andra gången kommer hon försent. Snart blir hon även huvudmisstänkt för mordet av hotellets egen detektiv. Så Kitty måste hitta den riktiga mördaren för att lyckas rentvå sitt namn.

Efter några dagar får Kitty även sällskap. George och Bess har nämligen också tagit sig till New York. Där de bor hos en av deras fastrar. Kitty har också lovat dem att ta semester från allt detektivarbete. Ett löfte hon givetvis inte kan hålla.

Boken

Det här är den 25:e boken i Nancy Drew Files-serien och den gavs ut 1988. Tyvärr översattes den inte till svenska och gavs därmed aldrig ut på B. Wahlströms. Konstigt nog verkar den inte ha givits ut på något annat språk heller.

Boken gavs som vanligt ut under pseudonymen Carolyn Keene och den verkliga författaren är hittills okänd. Men uppenbarligen kan personen sin Agatha Christie. Den här boken är en enda stor hyllning till deckardrottningen. Den påminner nämligen väldigt mycket om hur ett klassiskt Christie-fall går till. Kitty åker till ett hotell, blir bekant med människorna där – en av dem mördas, hon måste hitta den skyldige som är en av dem hon lärt känna. Detta hade lika gärna kunnat vara en historia om Miss Marple.

Tarotkort spelar också en viss roll i den här historien. Det visar sig nämligen att Sarah Amberly kontinuerligt rådgör med korten om sitt liv. Så småningom träffar även Kitty spåkvinnan som lägger korten. Och för ovanlighetens skull är Kitty välvilligt inställd till spådomskonsten.

Spåkvinnan identifierar Carson i Tarotkorten.

I boken lägger kvinnan något som hon kalla för den Astrologiska klockan. Jag har inte kunnat hitta någon information om den kortformationen så jag antar att den är påhittad.

I boken besöker Kitty och hennes vänner även Trump Tower. Det var tydligen väldigt populärt på 80-talet. Det är nämligen inte första gången som vännerna åker dit. De var även där i ”Stay Tuned for Danger”. Kitty och hennes far går även på musikal mot slutet av historien.

Genom Carson får vi också veta att Kittys detektivtendenser började väldigt tidigt.

Kitty försökte hitta alla försvunna leksaker i området.

Det ska också sägas att den här boken innehåller inte bara ett, utan två mord. Eftersom det är en Files-bok riktar den sig nämligen till en äldre publik än Mystery Stories-böckerna. Den innehåller också en del actionscener och i en av dem får Kitty användning för sina karatekunskaper.

Slutsats och betyg

Japp, den här boken gillade jag riktigt ordentligt. Men så gillar jag ju Agatha Christie. Miljön var mysig, karaktärerna var mer utvecklade än vanligt och så innehöll den ju lite tarotkort också, som grädde på moset.

Jag tyckte också att den hade ett bättre språk än vanligt. Och en särskilt välskriven episod var den mellan Kitty (George och Bess) och Pieter van Druten:

Det andra mordet i boken gjorde mig också väldigt överraskad. Vilket är en komplimang.

Det var också fint att Kitty fick spendera lite tid med Carson. Jag gillar när de hänger med varandra. Även om semestern inte riktigt blev som de tänkt. Man märker ändå att de gillar varandra väldigt mycket.

Det faktum att den här boken har så fina delar gör att jag också förlåter historiens brister. Som bland annat är: Varför säger inte Sarah bara namnet på sin mördare och varför ringer inte Kitty ambulansen? Om hon hade gjort något av detta hade Sarah inte behövt blir mördad och då hade vi heller inte haft en historia. Nåväl. Det är ju lite av en svaghet med historien.

Trots detta gillar jag som sagt den här boken starkt. Det är en av mina favoriter i Files-serien hittills. Så jag ger den ändå en femma.

Bäst och sämst *Spoilervarning

Sämst: Den något bisarra jakten på hästspann i Central Park. Den var kanske lite väl exklusiv och jag hade svårt att föreställa mig den.
BästAtt det var en äkta who-dunnit i god Christie anda.

Kuriosa: I boken köper Kitty en snygg persikofärgad dress. Det verkar också vara den hon har på sig på omslaget.

Övrig information

Antal sidor: 164
Utgivare: Simon & Schuster
Utgivningsår: 1988
Bokens olika omslag: Jag hittade inga andra.

Föregående bok: Till Death Do Us Part
Nästa bok: Playing with Fire
Ingår i Nancy Drew Files-serien

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *