Scent of Danger

Georges’ nya pojkvän, Owen, har blivit anklagad för att kidnappa Sibetkatter på River Heights Zoo. Hittills har fyra katter försvunnit. George som tagit sommarjobb på djurparken vägrar tro att hennes nya pojkvän är skyldig. Hon övertalar Kitty att hjälpa till med att rentvå hans namn. Samtidigt har en parfymformel försvunnit, en formel som på något sätt är sammanlänkad med fallet. Hon måste lista ut hur. Men snart är skurkarna henne på spåren och gillrar en fälla. Kommer Kitty att överleva?!

Frågan är också om Kitty och Georges vänskap kommer att överleva fallet. Kitty är inte helt säker på att Owen är oskyldig.

Boken

Det här är den 44:e boken i Nancy Drew Files-serien och den gavs ut 1990. Under den här tiden rådde det en viss inflation i Kittyböcker och B. Wahlströms översatte långt ifrån alla. Därför finns inte den här boken på svenska. Vill man läsa den finns den på engelska.

Boken gavs som vanligt ut under pseudonymen Carolyn Keene. Bakom den gömde sig Deborah Gaines. Det här är hennes andra Kittybok. Den första var ”Shadow of a Doubt”.

Det finns några saker som sticker ut med den här boken. Dels att George har ett extrajobb – som guide på stadens zoo. Vi får också veta att River Heights faktiskt har ett zoo. Och sedan att Kitty och Georges relation kanske inte är så stabil som den verkar. Sällan har de väl bråkat så här:

George anklagar Kitty för att bry sig mer om sina fall än sina vänner.

Det är ovanligt att Kitty och George (och Bess) bråkar men det har faktiskt hänt förut. Främst i ”Kitty och tornrummets hemlighet” där George och Bess blir besvikna över att Kitty utreder en arvstvist som de själva har ett ekonomiskt intresse i.

Att Georges huvud blir lite förvridet av en ny pojkvän är heller inget nytt. Det gjorde hon även i ”Kitty och skidmysteriet”. Objektivt sätt skulle man kanske tro att Bess skulle ha lättare för att bete sig så, hon som är pojktokig. Men inte då. I den här boken tar Bess dessutom den förnuftiga, vuxna rollen, eftersom George och Kitty beter sig barnsligt.

Sedan har vi bokens huvudpersoner Sibetkatterna.

En Sibetkatt.

Sibetkatter finns främst i Asien och Afrika. Under tusentals år har man använt dessa djur i parfymtillverkning. Katterna producerar nämligen en vätska i sina analkörtlar. Själva använder de dem för att markera sina revir. Då luktar det inte särskilt gott. Men spär man ut vätskan så har den en myskliknande doft. Det är den som människor varit intresserade av. Den kallas för Sibetolja.

Under tusentals år har detta inneburit att Sibetkatter tillfångatagits i samband med tillverkningen. Sällan under trevliga omständigheter. Det senaste århundradet har situationen generellt ändå blivit bättre. Idag använder man ofta syntetiska ämnen istället för sibetolja. Men det innebär inte att problemet är löst. I vissa länder tillfångatas fortfarande Sibetkatter och lever under tarvliga omständighet.

Inget av detta tas egentligen upp i boken och författaren trippar på tå kring ämnet, att körtlarna sitter i rumpan på katterna.

Slutsats och betyg

Jag vet egentligen inte vad jag tycker om den här boken. Å ena sidan är jag inte överförtjust i själva mysteriet, som är lite platt. Utöver det gillar jag inte djur i bur.

Å andra sidan är relationen mellan George, Bess och Kitty ovanligt intressant. Och det visar sig att Bess är världens bästa vän. Så vad ska jag tycka?

Betyget får bli något mittemellan. En stark tvåa.

Bäst och sämst *Spoilervarning

Sämst: Hade det inte varit bättre om Kitty släppt alla Sibetkatterna lösa på slutet.
BästGeorge och Kittys bråk. Då vaknade jag till.

Övrig information

Antal sidor: 160
Utgivare: Simon & Schuster
Utgivningsår: 1990
Bokens olika omslag:

Föregående bok: False Impressions
Nästa bok: Out of Bounds
Ingår i Nancy Drew Files-serien

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *