Shadows at Predator Reef

Dags för Bayport att få sitt alldeles egna Akvarium. Frank har dessutom fått tillfälle att praktisera där och nörda ner sig i fakta om vattenlevande djur. Samtidigt tar Joe dykkurser på akvariet för den söta instruktören Aly. Men sedan går allt fel. Akvariets stjärna, en sällsynt havssköldpadda vid namn Captain Hook, försvinner spårlöst. Bröderna Hardy tar upp jakten, på vad som verkar vara ett gäng djursmugglare.

Boken

I USA släpptes den här boken i oktober 2014 och precis som boken innan (”The Battle of Bayport”) så skrevs den av Reuben Sack, under Hardy-pseudonymen Franklin W. Dixon. Boken ingår i Hardy Boys Adventures-serien som dessvärre aldrig har översatts till svenska.

Det här är också en förhållandevis kort bok. 128 sidor, eller bara några timmar lyssning om man föredrar ljudboksversionen. Ändå är boken rätt så fullspäckad med äventyr, hemliga tunnlar, snälla djur, farliga djur och personer som kanske inte är dem de utger sig för att vara.

Om man är van att läsa Hardy-böcker för att de innehåller en massa fordon så kommer man däremot att bli besviken. Här finns inte många.

Istället har bröderna mycket tydligare personligheter och de drar sig inte för att retas med varandra (i avsaknad av Chet förmodligen). Frank är den nördigare pluggisen medan Joe föredrar sport och tjejer. Ja, eller båda gillar tjejer och i varje bok är någon av bröderna upptagen med att försöka bjuda ut någon tjej. Den här gången har Joe spanat in Aly och gör sitt bästa för att imponera på henne…

Sedan har vi Captain Hook också. Hon är en havssköldpadda som räddats från havet. Där hade hon gjort illa sin ena fena och därför tror man inte att hon skulle överleva i det vilda igen. Hon och alla sina hundra kilo bor på akvariet och det är henne alla barnen kommer för att se. De blir givetvis väldigt besvikna och oroliga när ingen sköldpadda finns kvar. Kommer bröderna Hardy att kunna hitta henne igen?

En fri havssköldpadda med bister uppsyn.

Slutsats och betyg

Det var länge sedan jag läste en bok från den här serien. Men i samband med en resa neråt i Sverige klämde jag den här boken, i ett streck. Jag hade glömt hur roliga jag tycker att de här böckerna är, eller är det bara Rueben Sack som är väldigt begåvad?!

Det finns så mycket humor i dessa historier som jag gillar. Hur bröderna beskriver saker, känslor och människor. Böckerna skrivs ju i jag-form, där vartannat kapitel är Franks, vartannat är Joes. Det fungerar bättre än man kan tro.

Jag ger den här boken en femma och ska inte låta det gå lika lång tid tills jag läser nästa bok i serien.

Bäst och sämst *Spoilervarning

Sämst: Jag förstod aldrig riktigt hur den där luckan fungerade…
Bäst: Jag gillar scenerna med polischefen, Collig. Där det visar sig att han alltid ligger några steg efter bröderna i utredningsarbetet.

Antal sidor: 128
Första upplagan
Bokomslag:
Publicerad i USA den 21 oktober, 2014 av Aladdin
Finns även som ljudbok men bara på engelska.

Ingår i serien Hardy Boys Adventures
Föregående bok: The Battle of Bayport
Nästa bok: Deception on the Set

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *