Silversvärdets hemlighet – Bröderna Hardy

En vän till bröderna Hardy, Ettore Russo, har råkat i knipa. Han är arvtagare till stora rikedomar. Men testamentet finns inristat på ett dyrbart silversvärd som är försvunnet. Bröderna Hardy beslutar sig för att hjälpa sin vän och jakten på svärdet blir hård och hänsynslös.

Det amerikanska originalomslaget.

Bankrån, svärdfajter och biljakter. Här blir det åka av, när Frank och Joe försöker lösa ytterligare ett knivigt mysterium. Till sin hjälp har de Chet. De har dessutom en smart maskin som kan identifiera skurkar med hjälp deras röster. Som fingeravtryck, fast med röster. Väldigt high-tech!

Jakten på svärdet tar den över höga berg och djupa dalar, i Kalifornien med dess många druvodlingar.

Boken

Det här är den 21:a boken i serien om Bröderna Hardy. I Sverige gavs boken däremot ut som nummer 22, eftersom den svenska utgivningen hoppar lite fram och tillbaka mellan böckerna och inte håller sig till den ursprungliga ordningen.

Boken gavs dessutom ut i två olika versioner där den första skrevs av John Button. Den senare versionen kom ut 1970, och skrevs av Richard Deming. Det är den versionen som den svanka översättningen bygger på.

Den första versionen handlar några lastbilskapare. Hardybröderna ger sig efter dem och två olika svärd som har försvunnit.

Mysteriet tar dem som sagt till Kalifornien där de reser runt en del. De besöker både öar och vingårdar, liksom Fresno, Stockton och San Francisco.

Det talas också om den där nya röstidentifieringsmaskinen.

Maskinen bygger förmodligen på att man genomförde en hel del forskning som handlade om röstidentifiering. Bland annat på det amerikanska försvarsdepartementet. Senare forskning har mer handlat om att få maskiner att förstå mänskligt tal, som ett alternativ till ett tangentbord – i våra mobiler till exempel.

Jag vet också att det finns maskiner och projekt som lyssnar på tonlägen och identifierar om vi ljuger eller inte. Som en lögnmaskin.

Idag används även röstidentifiering av banker och andra tjänster, via Alexa och Siri. Som ett alternativ till pin-koder. De har nämligen lagrat din röst och vet vad som utmärker den. Precis som maskinen i boken.

Däremot har jag aldrig hört talas om att det skulle finnas en röstbank med skurkar. Gissningsvis blev de aldrig aktuellt när vi upptäckte DNA. Så tekniken används på andra sätt istället.

Något annat vi också får lära oss om bröderna Hardy är att de är väldigt skillade på fäktning. De har tydligen övat med Ettore Russo i flera år. Coolt!

Slutsats och betyg

Ytterligare en bok som innehåller allt man gillar med bröderna Hardy. Massor med action i varje kapitel, en svärdfajt och ett rätt så intressant mysterium. Det innehöll dessutom en del överraskningar. Jag var inte helt säker på om en person var skurk eller inte förrän på slutet och det var kul.

Dessutom dök det upp en del tjejer i den här boken. Mer än vanligt. Det visar sig att bröderna och i synnerhet Chet gillar tjejer. De har ju inte fått ta så mycket plats i tidigare böcker – förutom tant Gertrude då.

Jag gillade den här boken och förstår varför det är en favorit bland många Hardyfans. Den får en svag femma i betyg.

Bäst och sämst *Spoilervarning

Sämst: Ibland blir det för mycket båt- och biljakter. Fäktningen var däremot kul.

Bäst: Röstidentifieringsmaskinen. Jag gillar när grabbarna blir tekniska.

Övrig information

Antal sidor: 195
Första upplagan
Tryckt i Falun, 1973
Bokomslag: Ola Ericson
Boknummer: 1732-1733
Upplagor:
1 – 1973
2 – 1973
3 – 1975
4 – 1976
5 – 1979
6 – 1986
7 – 1991

Originaltitel: The Clue of the Broken Blade
Utgivningsår i USA: 1942 och 1970
Bokens olika omslag.

Föregående bok: 7 fall för Bröderna Hardy 
Nästa bok: Det försvunna vraket

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *