Skräckhistorier med Bröderna Hardy

– Titta på de där förkrympta huvudena! tjöt Joe och visade på en glasmonter. De ser inte särskilt trevliga ut.
– Om vi inte aktar oss kanske vi hamnar bredvid dem. skämtade Frank.
– Det är något underligt med det här stället… sa Joes tveksamt. Jag kan inte förklara vad det är, men…
– Jag förstår precis vad du menar, svarade Frank.
Han hade också fångats av den spöklika stämningen men försökte intala sig att det vara var inbillning.

Bokens amerikanska originalomslag.

Den här boken består av sex stycken fristående berättelser med Bröderna Hardy. Historier fyllda med spöken, mystiska fågelskrämmor, en spåtant, förbannelser och lite hederlig gammal voodoo. Med andra ord blir det skräck på hög nivå.

Boken

Novellsamlingen bygger på en amerikansk förlaga som gavs ut 1984. Fem år senare kom den ut i Sverige och då i det större, onumrerade och lyxigare formatet. Dessutom har varje novell en egen illustration.

Några år tidigare hade en liknande samling släppts med Kitty Drew, ”Kittys spökhistorier”. Därtill finns novellsamlingen ”9 fall för Kitty och Bröderna Hardy” där detektiverna tillsammans löser olika mysterier. Och sedan har vi alltså den här boken.

Jag kan tyvärr inte hitta någon information om vem som egentligen skrev de olika novellerna. Men de gavs som vanligt ut under pseudonymen Franklin W. Dixon.

Personligen tycker jag att stilen skiljer sig lite åt från andra böcker med bröderna Hardy. Dels i tonen, dels i det faktum att mysterierna ibland faktiskt innehåller rent övernaturliga inslag. Annars brukar ju inte Hardybröderna tro på spöken. Men här förekommer det.

De olika historierna utgörs av:

 1. Spökskeppet
  Frank och Joe är ute med sin båt (som i den här boken kallas för) ”Deckaren”, när en plötslig storm rullar in. De hamnar i knipa men räddas av ett stort skepp som dyker upp. Men något verkar konstigt med skeppet och bröderna inser snart att det är ett fantomskepp från 1850-talet. Besättningen kommer från Nantucket och deras mål är att jaga val. Bröderna hamnar snart på fel kant med skeppets kapten och måste på något sätt rädda sig från skeppet, men hur?
 2. Den onskefulla lorden
  I den här hsitorien åker Frank och Joe till London för att hjälpa en vän till deras pappa. Han äger ett slott som härjas av ett piratspöke. Spöket är dessutom en anfader till honom. Det visar sig snart att hemsökelsen hänger ihop med en förbannelse som en häxa har lagt över slottet.
 3. Mysteriet med rum nummer 12
  Hela Hardyfamiljen har tagit semester och åkt till en kuststad där de tagit in på hotellet Presidents Inn. Det visar sig snart att hotellet är hemsökt av en pappa och en liten pojke som dog av Malaria när de kom hem efter en lång seglats. För att kunna få ro är spökpojken på jakt efter något väldigt speciellt…
 4. En kuslig natt
  På vägen hem går Hardybrödernas bli plötsligt sönder och pojkarna måste leta efter hjälp och skydd. Istället springer de på en mystisk fågelskrämma som varnar dem. De måste ge sig därifrån så snart som möjligt. Istället hittar de en bondgård där de bestämmer sig för att övernatta. Fågelskrämman återkommer med sina varningar och snart börjar det även att brinna…
 5. Spådomen
  I Atlanta bestämmer sig pojkarna för att besöka en spåkvinna. Hon varnar dem för en man med blått öga och en vit bil. De ska också akta sig för en drake. Men Hardybröderna frukar inget och snart springer de på den mystiska mannen. Fenton Hardy är bekant med honom tidigare och berättar att han är en riktig skurk. Nu verkar han dessutom vara på jakt efter en guldskatt.
 6. Staden som försvann
  I samband med en resa till Los Angeles stannar pojkarna till vid den mytomspunna staden som försvann. För över hundra år sedan tömdes den nämligen över natten på folk. Ingen vet vart de tog vägen. Snart springer Joe på en indianande som berättar vad som egentligen hände med befolkningen i staden.

Genom dessa historier får vi reda på några nya fakta om bröderna Hardy. Bland annat att deras hus i Bayport är vitt.

Spådamen berättar för Frank vem han egentligen är.

I en av historierna förekommer också Voodoo och då nämns någon sorts Gud vid namn Simbu.

Vem är den här Simbu egentligen?

Jag har försökt hitta mer information om den här Simbu, eftersom jag undrade om han förkommer inom Voodoo på riktigt. Tyvärr verkar han inte ha någon ”verklig” förlaga. Jag hittade nämligen ingen Simbu inom Voodoo. Jag hittade heller ingen information om någon figur med 40 fingrar och tår. Vet någon något annat får man gärna upplysa mig.

I rum 12 får Joe besök av en spökpojke om nätterna.

Slutsats och betyg

Jag var rätt så besviken på både ”9 fall för Kitty och bröderna Hardy”, liksom ”Kittys spökhistorier”. Därför hade jag inga höga förväntningar på den här samlingen alls. Därför blev jag också väldigt positivt överraskad av de flesta historierna. Många var riktigt bra och läskiga. Sedan får man köpa att bröderna tror på spöken och andar finns. Det är liksom den sortens bok. Det gör också det hela lite roligare. Jämfört med Kittys spökhistorier – som inte var så särskilt spökiga alls.

Min betygsättning på de olika novellerna fördelar sig enligt följande:

 1. Spökskeppet – 1/5. (Ok, boken började inget vidare…)
 2. Den onskefulla lorden – 3/5
 3. Mysteriet med rum nummer 12 – 5/5
 4. En kuslig natt – 4/5
 5. Spådomen – 3/5
 6. Staden som försvann – 4/5

Jag läste dessutom dessa historier som uppvärmning för årets Halloween och tyckte att de fungerade riktigt bra som stämningshöjare. Därför ger jag också boken en fin fyra i övergripande betyg.

Bäst och sämst *Spoilervarning

Sämst: Två saker: Att man döpt om pojkarnas båt, ”Spårhunden”, till ”Deckaren”. Dessutom är omslaget fruktansvärt dåligt – ett klipp-och-klistra projekt. Och detta när de ändå bemödat sig om att ge boken det fina onumrerade formatet. Varför?
Bäst: Mysteriet med rum nummer 12.

Övrig information

Antal sidor: 150
Första upplagan
Tryckt i Ungern, 1989
Bokomslag: Frank Morris
Upplagor:
1 – 1989

Originaltitel: The Hardy Boys Ghost Stories
Utgivningsår i USA: 1984
Bokens olika omslag.

Föregående bok: –
Nästa bok: –

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *