Spionerna på Klippön – Bröderna Hardy

Bröderna Hardy och deras kompis Chet hyrde en segelbåt och begav sig iväg mot den lilla ön. När det var nästa ända framme kom plötsligt en snabb motorbåt raket emot dem.
– De tänker ramma oss! skrek Chet när han fick se vilka som styrde.
Frank la snabbt om kursen. Motorbåten missade deras akter med bara några centimeter och vattnet sprutade över pojkarna.
– Titta! hojtade Joe. De har vänt och kommer igen!

Det amerikanska originalomslaget.

Hardybröderna är i farten igen, efter ett besök hos den populära trollkarlen, den Otrolige Hexton. Han framför en fantastisk show och efteråt träffar han bröderna där han lovar dem att visa hur ett av hans trick egentligen går till – tricket med ”Den försvunna mannen”. Vipsen fillevipsen trollar han bort bördernas far och jakten är igång. Hexton menar att Fenton Hardy bara skojar med pojkarna och hävdar att han själv är oskyldig men Frank och Joe vet bättre. Franks försvinnande måste ha något att göra med något av hans fall.

De går igenom hans filer hemma och det visar sig att Fenton arbetar för SKOOL – en amerikansk spionorganisation. Den ställs mot den internationella spionringen UGLI som är på jakt efter regeringshemligheter. Snart hamnar bröderna mitt i smeten…

Boken

Det här är den 46:e boken i Hardyserien, även om den i Sverige gavs ut som den 30:e boken om detektivbröderna. Här gavs den ut 1980 för första gången medan det faktiskt var 1967 som den egentligen såg dagens ljus för första gången. Förmodligen inspirerad av alla de spionhistorier som var populära på 60-talet.

Boken spökskrevs av Tom Mulvey som också skrev många av böckerna om Tom Swift jr. En av hans specialitéer var flyg och han redigerade även en hel del flygscener i Stratemyersyndikatet andra böcker.

I den här boken flygs det en hel del. Det är flygjakter och två resor till Skottland. Dessutom jagar pojkarna en ny sorts plan, ett STOL-plan med lite speciella egenskaper.

Ett STOL-plan .

Det utmärkande för STOL-planet är att det kan starta och landa på väldigt korta sträckor. Förkortningen STOL är står nämligen för Short Take-Off and Landing. I boken beskriver pojkarna också hur den kan flyga långsammare än det planet som de befinner sig i.

En rolig detalj i boken är också alla det fotnoter som finns. Här har översättaren tagit ansvar för att läsaren verkligen ska förstå alla stora ord. Så att de inte bara swishar förbi.

Vad är demokrati egentligen?

Spionromaner var enormt populära under Kalla kriget och särskilt på 60-talet. Den första boken om James Bond kom 1953 och filmen kom närmare 10 år senare. Då släppte även John Le Carré sin första bok. Förmodligen är historien i den här boken inspirerad av den här spiontrenden som pågick, både i verkligheten och inom fiktionen.

Chet dyker också upp i boken med ett nytt intresse. Den här gången försöker han bli trollkarl och jobbar på att lära sig olika trick.

Mysteriet tar också pojkarna till Storbritannien och Skottland som de besöker hela två gånger. Dit flyger de, inga konstigheter alls. Pojkarna kommer även i kontakt med Scotland Yard och vi får reda på varifrån polishögkvarteret har fått sitt namn.

Scotland Yard ligger märkligt nog i London.

Slutsats och betyg

När den här boken började var jag eld och lågor. Jag gillar spionhistorier och det här verkade väldigt lovande. Här listades två olika spionnätverk upp som stod emot varandra och det här kunde ju bli hur spännande som helst. Det blev det inte.

Efter den lovande början handlar resten av historien om hur bröderna åker till det ena och det andra stället. Där blir de antingen jagade, eller så jagar de någon annan. Och så håller det på till slutet. I princip.

Sedan hade slutet i och för sig en liten klurig tvist, men annars var inte den här historien något vidare. Är man däremot ett fan av flygaction så får man definitivt sitt lystmäte här. Jag hade däremot önskat mig mer mysterium och mindre sånt.

Jag ger den här boken en svag tvåa.

Bäst och sämst *Spoilervarning

Sämst: Alla jäkla flygscener.
Bäst: Alla fotnoter.

Övrig information

Antal sidor: 187
Första upplagan
Tryckt i Falun, 1980
Bokomslag: Anders Ferm
Boknummer: 2150-2151
Upplagor:
1 – 1980
2 – 1980
3 – 1980
4 – 1985
5 – 1992

Originaltitel: The Secret Agent on Flight 101
Utgivningsår i USA: 1967
Bokens olika omslag.

Föregående bok: Varning för sabotage 
Nästa bok: Vampyrstigens gåta

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *