Spökskrivaren Nancy Axelrad

När Harriet Stratemeyer la upp sin skrivmaskin på vinden var det Nancy som tog över skrivandet om Kitty. Men redan då hade hon jobbat bredvid Harriet i flera år och kom senare att bli delägare i Stremeyersyndikatet.

Det ledde till att hon initialt axlade den roll som Harriet haft på Stratemeyersyndikatet. Hon skrev och agerade redaktör för de flesta av de Kittyböckerna som släptes i början av 80-talet.

Faktum är att det faktiskt började med ”Kitty och den gyllene skatten”. Den skrevs först av Harriet men bokförlaget Simon & Schuster var inte nöjda med editeringarna. Till slut gav de boken till Nancy som skrev om de sista delarna så att den slutligen blev godkänd för utgivning. Vid tidpunkten hade Harriet blivit runt åttio och hade bara några år kvar i livet. Det var kanske dags för henne att lämna över den praktiska verksamheten till någon annan. Vilket var vad hon gjorde. Sedan spenderade hon sina sista år i lugn och ro i huset ute på landet.

Efter ”Kitty och den gyllen skatten” skrev Nancy fyra böcker till; Kitty och det gåtfulla ansiktet”, ”Kitty och fallet i Venedig”, ”Kitty och den indiska ringen” och ”The Twin Dilemma” som aldrig översattes till svenska.

Efter dem övergick hon till att arbeta som redaktör och översåg arbetet med alla Kittyböcker som gavs ut mellan 1981 och 1985 – runt 15 stycken. Sedan säljs Straemeyersyndikatet slutligen 1987. Under de två åren upphör utgivningen av både Kitty och bröderna Hardy.

Enligt min research lever Nancy Axelrad fortfarande och arbetar inom förlagsvärlden. Jag kan däremot inte hitta varken något födelsedatum, information om uppväxt eller liknande. Däremot hittar jag hennes twitterkonto. 😀

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *