Stay Tuned for Danger

Kitty och Bess har fått värsta chansen – att arbeta som statister i TV:s bästa såpopera. Rick Arlen är seriens stora stjärna och alla flickors favorit. Bess är helt till sig. Kitty har andra saker på hjärnan. Ricks vackra motspelerska och före detta flickvän, Mattie Jensen har anlitat henne för ett annat jobb också. Någon verkar nämligen vilja mörda Rick men ingen förutom Mattie tar de otäcka hoten på allvar. Inte ens Rick…

Kitty och Bess har egentligen åkt till New York på en liten semester. Och för att hälsa på Kittys faster Eloise. Men som vanligt blir Kitty indragen i ett mysterium och semestern blir inställd. Hon måste hitta skurken innan något riktigt allvarligt händer Rick.

Samtidigt faller Bess handlöst för den snygga skådespelaren. Men menar han verkligen allvar, eller leker han bara med hennes känslor?

Boken

Det här är den 17:e boken i Nancy Drew Files-serien och den gavs ut 1987 för första gången. Tyvärr gavs den aldrig ut på svenska men boken skulle senare (1999) ligga till grund för datorspelet med samma namn. Det kan du läsa mer om här. Nedan kan du också se trailern till spelet.

Jag skulle säga att spelet är förhållandevis trogen boken. Mer än vanligt – de flesta spelen brukar nämligen ändra en hel del i historien. Här har man behållit de flesta karaktärerna liksom grundhistorien.

För andra gången i Files-serien dyker även Kittys faster Eloise upp. Hon bor ju i New York och det är oftast där som Kitty bor när hon besöker staden (men inte alltid).

Bess brukar ju också ha en tendens att alltid falla för ”fel” killar och det gör hon även i den här boken. Hon blir riktigt kär i Rick Arlen.

Bess smider stora planer.

Annars andas boken verkligen 80-tal. Bara det att den utspelas på inspelningen av en såpopera… De var ju extremt populära på 80-talet. Numera har vi dokusåpor istället. Så slipper ”skådespelarna” lära sig en massa repliker.

Några av skådespelarna i ”General Hospital” som var en av 80-talet mest framgångsrika såpoperor.

Höjden av allt 80-tal är kanske ändå när Kitty, Bess, Rick och hans kompis ska slå på stort och far till Trump Tower. Ingen hade väl kunnat ana att han skulle bli president några decennier senare. Inte ens Kitty…

Slutsats och betyg

Trump Tower i New York.

Jag gillar att den här boken känns så väldigt 80-talig, i allt från kläder, story till attityd. Den här boken hade inte kunnat skrivas idag.

Jag tycker också att mysteriet är ok men kanske inte så mycket mer. Styrkan i historien är istället Rick Arlens nonchalans och Bess svärmeri. Ni vet hur det var när man var yngre och hade en kompis som av någon outgrundlig anledning föll för helt fel kille. Samtidigt som man själv visste att det där aldrig skulle fungera. Som att se en bilkrasch i slow-motion… Kitty hamnar i precis den situationen med Bess och det är intressantast i hela boken.

En annan bra sak var att boken var rätt så svårgissat. Jag listade inte ut vem skurken var förrän det avslöjades och det är alltid kul. Det är dessutom kul när skurken visar sig vara fullkomligt galen, som här.

Slutligen ger jag den här boken en svag fyra i betyg.

Bäst och sämst *Spoilervarning

Sämst: Miljön är inte jätteintressant. Någon märklig studio och TV-inspelning som jag aldrig riktigt får någon känsla för.

BästBess svärmeri.

Övrig information

Det brittiska omslaget till boken.

Antal sidor: 151
Utgivare: Simon & Schuster
Utgivningsår: 1987
Bokens olika omslag:

Föregående bok: Never Say Die
Nästa bok: Circle of Evil
Ingår i Nancy Drew Files-serien

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *