Svarta falkens gåta – Bröderna Hardy

Frank höll den svarta falken medan Joe styrde motorbåten in i båthuset. I samma ögonblick blev de blända de av en kraftig blixt och båthuset skadades av en våldsam explosion! En mur av eld vällde upp framför dem – snart skulle flammorna nå fram till båten.

Det amerikanska originalomslaget.

Överraskningen är stor när bröderna Hardy plötsligt får ett paket med en livs levande Pilgrimsfalk inuti. Avsändaren är anonym så det enda bröderna kan göra är att försöka ta hand om den. Det visar sig snart att falken är tränad till att attackera duvor och när den sedan gör det visar det sig att duvan är en brevduva. Kring foten har den en liten påse fylld med rubiner.

Det är starten på Frank och Joes nästa mysterium. Rubinerna var nämligen betalning för en kidnappad indisk pojke. Snart springer bröderna också på en smugglarliga. Som tur är har de en väldigt skicklig falk på sin sida.

Boken

Det här är den 34:e boken i originalserien om bröderna Hardy, men i Sverige hoppade man över en del böcker. Här gavs boken ut som numer 24.

Den ursprungliga historien skrevs av Charles S. Strong där han fick hjälp med detaljerna kring falkenering av en kille som hette John J. Craighead. Manuset redigerades sedan av Harriet Stratemeyer. 1971 reviderades boken av Priscilla Baker-Carr och det är den versionen som den svenska översättningen bygger på. Den ska däremot inte skilja sig så mycket från originalet.

Boken utspelar sig nästan helt i Bayport och en stor del av boken kretsar kring miss falk (pilgrimsfalken) och falkjakt – hur man jagar fåglar med hjälp av en rovfågel. Här nedan kan du se en liten film om en brittisk man och hans falkar.

I Sverige är falkenering förbjuden (sedan 1968), detsamma gäller i de nordiska grannländerna. I kontrast till det blev utövningen uppsatt på UNESCO:s lista över människans gemensamma kulturarv. Falkenering har nämligen en lång och gedigen historia. Bara i Sverige går den tillbaka till vikingatiden. En del av den förklaras också upp i boken.

Annars är boken anmärkningsvärd eftersom pojkarna båt översätts på ett nytt sätt. I tidigare böcker har den heter ”Spårhunden”. Här kallas den plötsligt för ”Spanaren” istället. I nedanstående text undrar jag också varför man inte översatt ordet Drugstore?

Slutsats och betyg

Jag måste erkänna att jag tyckte att hela historien med miss Falk var rätt så fascinerande. Även om det hela har snyggats till i boken. Borta är de grafiska, läskiga delarna och istället ”krockar” falken bara med duvorna i luften. Låt gå. Det är ju en bok riktad till yngre läsare!

När det däremot gäller själva mysteriet så tycker jag att det rätt snart blir lite rörigt. Det är båtar, skurkar, prinsar och rubiner. Hit och dit och jag hängde inte alltid med. Något som jag ändå reagerade på var att boken var ovanligt våldsam. Frank och Joe brukar inte vara dem som inleder ett kurr men här tvekar de inte att attackera skurkarna först. Det kändes lite okaraktäristiskt faktiskt.

Eftersom det kompenseras av en rätt så spännande falk ger jag ändå den här boken en trea i betyg.

Bäst och sämst *Spoilervarning

Sämst: Att Hardybröderna plötsligen slår först.
Bäst: Miss Falk. Jag är också nyfiken på om hon verkligen kommer att dyka upp igen, i senare böcker…

Övrig information

Antal sidor: 199
Första upplagan
Tryckt i Falun, 1975
Bokomslag: Tord Nygren
Boknummer: 1845-1846
Upplagor:
1 – 1975
2 – 1975
3 – 1975
4 – 1979
5 – 1981
6 – 1986
7 – 1991

Originaltitel: The Hooded Hawk Mystery
Utgivningsår i USA: 1956
Bokens olika omslag.

Föregående bok: Det försvunna vraket
Nästa bok: Mysteriet med Super S-raketen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *