Tall, Dark and Deadly

Kitty och Bess beger sig till Halloway College för att undersöka varför en av studenterna, Ava Woods, har försvunnit. Snart visar det sig att försvinnandet kan ha att göra med skolans dejtingtjänst, Campus Connections. Sist Ava sågs var det i samband med en dejt. För att lösa brottet signar Kitty och Bess in sig på skolan och Bess går med i Campus Connections…

Boken

Den här boken gavs ut i december 1991 och är den 66:e boken i Nancy Drew Files-serien. Som vanligt användes författarnamnet Carolyn Keene och den verkliga författaren är hittills okänd.

Det är också en av alla de böcker som aldrig översattes till svenska. Istället får man läsa den på engelska.

Den här gången är det upp till Kitty och Bess att lösa mysteriet. Inga andra av Kittys vänner deltar i äventyret. Eftersom Kitty har en stadig pojkvän faller det på Bess att gå med i dejtingprogrammet. Vilket hon givetvis inte har någonting emot. Bess är ju lite killtokig.

Halloway Colleges campusområde går i gotisk stil och Kitty kör fortfarande runt i sin Mustang.

Kittys pojkvän hindrar däremot inte Darien, en av killarna på skolan, från att flirta med henne. I en scen kysser han till och med henne – mest för att undkomma en besvärlig situation, men ändå… Min känsla är att Kitty gillar Darien mer än hon vill erkänna.

Så småningom tätnar ändå mysteriet när någon mördas och Kitty själv blir misstänkt.

En annan intressant sak är att det fipplas en del med skjutvapen i den här boken. Kitty säger då själv att hon inte gillar vapen, vilket det överensstämmer med min bild också. Skjutvapen brukar inte höra till vanligheterna i en Kittybok. Andra tillhyggen är betydligt vanligare.

I boken börjar Bess också prata om varför man kastar ris på bröllop. Hon menar att det kommer från en tradition där man tidigare kastade vassa föremål och tillhyggen runt brudparet. Detta för att skydda dem mot ondska. Jag tyckte att hennes förklaring lät långsökt och googlade runt efter svar. Dels verkar traditionen inte helt klarlagd, men förmodligen kommer den snarare från att man kastade andra, bra saker, på brudparet. Detta som en symbol för sina lyckönskningar. Riset sågs senare som en symbol för något som ska gro och växa, som ett äktenskap. För mig låter det betydligt rimligare än Bess förklaring.

Slutsats och betyg

Ännu ett campusmysterium, men den här gången äger det i alla fall inte rum på Neds College, och det är jag tacksam för. Istället får Bess göra det hon är bäst på – att charma killar och det är alltid rolig läsning. Jag gillar dessutom Darien som är en rolig karaktär.

Annars led den första halvan av boken av ett tidvis lågt tempo, där jag inte riktigt fick grepp om den där dejtingförmedlingen. Hur fungerade den egentligen? Jag tycker att man hade kunnat göra den delen mycket mer spännande och viktig om man lagt upp historien på ett annat sätt.

Däremot tycker jag att själva mysteriet och den sista halvan av boken är bra. Skurken hade en annorlunda brottsplan än de flesta andra. Det gör också att jag gillar den här boken lite mer än vanligt. Det gör att jag ger den här boken en svag fyra i betyg.

Bäst och sämst

Sämst: Dejtingtjänsten. Den verkade varken funka för eleverna eller historien.
BästScenerna med Darien.

Övrig information

Antal sidor: 174
Utgivare: Simon & Schuster
Utgivningsår: 1991
Omslag: –
Bokens olika omslag: Se nedan.

Föregående bok: Final Notes
Nästa bok: Nobody’s Business
Ingår i Nancy Drew Files-serien

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *