Tankar kring Connie Blair-serien

Connie Blair – lite vuxnare, lite känsligare men minst lika modig och målmedveten som Kitty. Connie hamnar samtidigt inte i lika extravaganta mysterium som Kitty. Istället är fallen mer realistiska och de sker vid sidan av hennes riktiga liv. Där hon ska bli en karriärkvinna och bo i den stora staden.

I Sverige utkom bara fem av de tolv böcker som gavs ut med Connie i huvudrollen. Personligen tycker jag verkligen att det är synd. Det känns som om serien slutade mitt i. Innan man fick veta hur det gick med Connies karriär och alla karlarna som hon hade svassande efter sig… Gillade hon någon av dem på riktigt, eller fortsatte hon att hålla dem på replängds avstånd?

Eventuellt kommer jag över de resterande böckerna på engelska en dag och får svar på alla mina frågor.

Till skillnad från en hel del andra böcker om olika flickdetektiver är Connie mer tydligt fastnålad i den tid som böckerna utspelar sig i. Det är 40-50-tal och väldigt mycket Mad Men-känsla. Fast människorna/männen i böckerna är snällare än i TV-serien. Genom serien skaffar sig Connie en palett med fina vänner som sedan ställer upp för henne, och tvärtom.

Sedan har vi några skurkar också. Oftast går mysterierna ut på att Connie råkar på någon sorts härva där någon ska stjäla något värdefullt. Så upptäcker Connie något som inte verkar stå rätt till och börjar nysta i det. På samma sätt som man gör med trassliga garn. Det är heller inte ovanligt att det är någon ung man som hamnat i knipa som hon förbarmar sig för och hjälper. Sådan är Connie – räddaren av män.

Det har ibland skrivits att Connie är som en sexig Kitty Drew. Men jag vet inte om sexig är rätt ord. Däremot är Connie mycket mer medveten om sin kvinnliga charm och använder den ibland för att få det hon vill ha. Det hon vill ha är aldrig en man. På flera ställen i böckerna är Connie nämligen tydlig med att hon ska göra karriär först, skaffa man senare. Så friarna får gott vänta.

Min favorit av dessa män är ändå Jeff Chandler från ”Svindel i svart”. Och i min fantasivärld är det ändå honom som hon sedan gifter sig med.

Sedan tänkte jag också nämna Connies övriga familj. En tvillingsyster, en liten bror och hennes mor och far. De bor i en liten stad och Connie lämnar dem för Philadelphia rätt så tidigt i bokserien. I ett av mysterierna ”Pussel i purpur” dyker tvillingsystern upp vid Connies sida. Jag tänker att hon kanske hade kunnat göra det oftare. En tvillingsyster hade ju varit jättebra att förvirra skurkarna med. Det är väl min främsta kritik mot böckerna – outnyttjandet av tvillingen.

Avslutningsvis tänkte jag rangordna mina favoriter i serien. Från bäst till sämst, där betyget anges inom parantes. Jag vill också tipsa om att man kan läsa mer om serien på den här sidan.

  1. Svindel i svart (4)
  2. Pussel i purpur (4)
  3. Rebus i rött (4)
  4. Gåta i grönt (3)
  5. Bevis i blått (3)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *