Tankar kring serien om Trix

I bokseriens hemland är Trix (eller Trixie som hon kallas där) en rätt så populär figur. I Sverige är blev serien aldrig någon större framgång. Här gavs bara de första sex böckerna i serien ut. I USA kom hela 39 böcker ut och Trix, hennes vänner och äventyr.

Det speciella med de sex böckerna som gavs ut i Sverige är att de skrevs av Julie Campbell/Tatham. Det var även hon som hittade på karaktären. Hon bestämde sig ändå för att sluta skriva om Trix efter tio år. Så de resterande böckerna skrev under pseudonymen Kathryn Kenny – av olika karaktärer.

Innan jag började läsa den här bokserien var jag bekant med Julie Campbells böcker. Hon skrev nämligen en bok om en annan flickdetektiv som jag läst, ”Ginny och mysteriet med ljusstakarna”. Egentligen finns det fem böcker om Ginny, men Sveriges vana trogen gav vi inte ut alla, bara den första.

Trix är ungefär som Ginny, fast med lite fler hästar. De första tre böckerna följer också varandra och man bör läsa dem i ordning. Jag tyckte också bäst om just de första böckerna i serien. Där fanns drama med Jim och hans flykt. Där fanns också lite elaka personer, vilket jag tycker är lite viktigt för historiens skull. Ju elakare skurk, desto härligare är det när hen åker fast.

De sista tre böckerna i serien tar en annan ton och känns mer famlande. Som att Julie egentligen inte hade något riktigt bra idé när hon skrev dem. Kanske var det också det som gjorde att hon slutade skriva strax efteråt.

I vissa böcker visar det sig också att mysteriet inte var ett mysterium, Trix jagar hjärnspöken och som läsare känner man sig lite blåst. Man vill ju heja på Trix och läsa om hur hon är mycket smartare än alla andra. Inte tvärtom.

Annars tycker jag bäst om de här böckerna när de är ute och reser och beskriver livet och detaljer som är typiska för 50-talet.

Jag är faktiskt inte helt förtjust i de här böckerna och tycker mycket bättre om både Betty- och Peggy-böckerna. Kanske beror det på att Trix faktiskt inte får utrymme att vara riktigt lika cool och smart som Kitty, Peggy och Betty. Trix är ibland irrationell och hon är inte lika duktig i skolan (hon har rent dåliga betyg). Väldigt ovanligt för en flickdetektiv och mer problematiskt. Det är min teori i alla fall.

Jag vet inte heller om den här Kirrickklubben som gänget startar egentligen hjälper till något. Vad är syftet? Det viktigaste verkar vara att klubbmedlemmarna ska tjäna ihop sina egna pengar till klubbens kassa. Sedan skaffar de sig ett klubbhus som måste underhållas. Dit går pengarna och resten verkar vara barnarbete!

Nåväl. Här är min ranking av Trix-böckerna (mitt betyg visas inom parentes):

  1. Trix och husvagnsmysteriet (4)
  2. Trix och spökhuset (3)
  3. Trix och mysteriet i Arizona (3)
  4. Trix och den objudne gästen (2)
  5. Trix och tjuvskytten (2)
  6. Trix och diamantmysteriet (1)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *