The Phantom of Nantucket

Kitty, George och Bess bestämmer sig för att åka på en drömresa till Nantucket men resan förvandlas till något av en mardröm när någon hotar deras vän Jenna. I flera månader har hon arbetat på en utställning som handlar om valfångstens historia på Nantucket. Hoten börjar med att någon målat ett hotfullt meddelande på museets välkomstskylt. Snart blir hoten allt allvarligare och Kitty befarar att hon inte kommer att kunna lista ut vem den skyldiga är innan någon blir skadad på allvar.

Nantucket är en ö på USA:s östkust och i likhet med många andra öar levde befolkningen på ön på det havet hade att erbjuda. Det inkluderade givetvis valfångst och historien om Moby Dick utspelar sig delvis kring Nantucket. Nu är det länge sedan man slutade fånga valar på ön. Istället har den blivit en populär turistdestination där man hellre åker på valsafari, går på valmuseum, eller bara shoppar.

nantuckets valfångst
Här fångas de valar. För länge sedan.

Hit beger sig alltså Kitty och hennes vänner i den här boken. Givetvis springer de på ett mysterium där de måste hitta en försvunnen artefakt från det lokala valmuseet där Jenna jobbar. De måste också hitta och stoppa dem som saboterar hennes arbete och utställning. Allt innan dess premiär.

 

Nantucket är en ö som tillhör delstaten Massachusetts. Den ligger omkring fem mil söder om Cape Cod. Fyren figurerar i boken.

Boken

Det här är den sjätte boken i den pågående serien om Kitty – Nancy Drew Diaries. De har aldrig översatts till svenska men de är tillgängliga som ljudböcker på engelska och det är så jag lyssnar på dem.

Den här boken gavs ut i september 2014, som vanligt under pseudonymen Carolyn Keene. Vem som egentligen skrev den är i nuläget okänt.

Slutsats och betyg

Jag har haft ett avbrott när det gäller att ta mig an de här nya böckerna med Kitty. Delvis eftersom jag inte är helt förtjust i dem (se tidigare recensioner). Ändå är jag lika hoppfull varje gång, kanske ska det bli bättre den här gången… Och allt börjar lovande med att Kitty är i en exotisk miljö, Nantucket, valar och en vän i knipa. Man skulle kunna göra mycket med det upplägget. Kanske kommer Kitty dyka efter en bortglömd skatt, lära sig mer om något mystiskt spökskepp och pirater. Men icke. Nej det är mest olika sabotage. Sedan har Kitty några misstänkta som hon velar mellan ju mer information hon samlar på sig.

Samtidigt är inte allt så dåligt som det låter. När George råkar ut för en olycka känner jag ändå vingslagen av hur en Kittybok ska vara. Den episoden är bra och förhöjs av en liten dispyt mellan henne och kusinen Bess. Men allt skulle kunna bli så mycket bättre om boken innehöll en liten skattjakt eller så. Att återfinna den där artefakten gills inte.

Det blir en tvåa för det här. Kom igen nu. Nästa bok ”The Magician’s Secret” har en lovande titel (svensk översättning: Magikerns hemlighet).

Bäst och sämst *Spoilervarning

Sämst: Boktiteln Phantom of Nantucket. Det var inte den minsta skymt av någon vålnad.
Bäst: Miljön och episoden med Georges olycka.

Övrig information

Antal sidor: 192
Första upplagan
Publicerad i USA den 23:e september, 2014 av Aladdin
Finns även som ljudbok men bara på engelska.

Ingår i serien Nancy Drew Diaries
Föregående bok: Secret at Mystic Lake
Nästa bok: The Magician’s Secret

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *