The Picture-Perfect Mystery

Konstnären och gallerieägaren Lila Cramer luras sälja alla sina målningar till priset av en. Kitty tar sig an fallet och upptäcker snart att det finns en hel mängd människor som är intresserade av att se att det går dåligt för Lila, så att hon förlorar sin verksamhet. Vem av dem ligger bakom kuppen?

Utredningen tvingar Kitty att utför en hel del ordentligt detektivarbete. Allt leder upp till en delikat final.

Boken

Det här är den 94:e boken i originalserien om Kitty och den gavs ut 1990 för första gången. Boken översattes däremot aldrig till svenska.

Som vanligt skrevs boken under Carolyn Keene-pseudonymen och bakom den gömde sig Carol Gorman. Det var hennes andra boken i serien – den första var ”Kitty och den kidnappade discjockeyn”.

Båda böckerna kretsar mer än vanligt kring de olika karaktärernas relationer till varandra. Som spelas upp som ett pussel. Där någonstans ligger också gåtans lösning.

Till sin hjälp för att lösa mysteriet har Kitty Bess. Sedan dyker Hannah och Carson också upp, men inte lika ofta.

Det intressantaste är kanske ändå att boken återspeglar lite av Kittys uppväxt. Här finns en tavla på Kitty när hon var liten. Vi får också reda på en annan av Kittys favoritsmörgåsar som liten. Det är också ytterligare en av Hannahs specialitéer.

Smörgåsar med jordnötssmör, honung och banan.

Smörgåsarna verkar onekligen väldigt söta.

Men tillbaka till boken. Den utspelar sig uteslutande i River Heights som känns lite större än vanligt. Som Västerås kanske. Det beror förmodligen på att det verkar finnas fler personer som Kitty inte känner till eller sett förut. Då måste ju staden vara lite större.

Slutsats och betyg

Den här boken tyckte jag var svår att komma in i. Frågan är om jag någonsin egentligen gjorde det. Så här i efterhand känns ändå det lite orättvist mot boken. Den är förmodligen bättre än jag uppfattade den. Den är också mer småskalig än vanliga böcker. Lite mer som en Lill-Kitty-bok så kanske var det det som gjorde att jag aldrig lyckades bli engagerad. Jag väntade liksom på att något riktigt spännande skulle hända. Och sedan tog den slut.

Jag ger den här boken en tvåa i betyg.

Övrig information

Bäst och sämst *Spoilervarning

Sämst: Själva upptakten – jag förstod aldrig riktigt hur hon kunde ”råka” sälja alla tavlor istället för bara en. Hur går det till?!
BästUpplösningen var ändå bra.

Det andra amerikanska omslaget.

Antal sidor: 169
Förlag: Simon & Schuster
Bokomslag: Linda Thomas

Utgivningsår i USA: 1990
Bokens olika omslag:

Föregående bok: The Case of the Safecracker’s Secret
Nästa bok: Kitty och det gyllene beviset,

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *