The Secret of Shady Glen

Egentligen skilde sig inte Shady Glen från någon annan kyrkogård. Lite läskig men ändå helt ofarlig. Värst var nog ändå de tre rötäggen som börjat hänga där. En kväll skrämde de nästan slag på Kitty och Bess när de passerade förbi. De verkade hålla på med något skumt, men vad?
Mysteriet tätnar när Kitty snubblar hittar en skattkarta som ska leda till en guld. Kitty bestämmer sig för att försöka hitta den.

Problemet är att Kitty bara har den ena halvan av kartan. Den andra verkar någon annan ha kommit över. Tillsammans med Bess och George försöker hon hitta den och det ska snart visa sig att den Shady Glen döljer en hel del hemligheter.

Boken

Det här är den 85:e boken i originalserien om Kitty Drew och i USA gavs den ut 1988 för första gången. I Sverige bestämde man sig däremot för att inte översätta just den här boken och därför finns det ingen svensk översättning.

Historien utspelar sig helt i River Heights där vi även får lära oss mer om hur Kitty och Bess hade det i skolan, när de springer på sina gamla skolkompisar.

Kittys och Bess’ charm verkar inte ha fungerat på alla.

Genom boken får vi också lära oss lite mer om hur staden ser ut. Med kyrkogården och spökhuset som Kitty och hennes kompisar inte tordes gå in i när de var små.

Utöver det blir Kitty för första gången vän med en svart person som hon sedan hjälper. I de gamla böckerna förkom en hel del gammeldags stereotyper när det gäller hur man porträtterat färgade, asiater, med flera – både i Kitty- och Hardyböckerna. Men i den här boken är det annorlunda. Den känns mycket mer modern.

Det visar sig också att mysteriet på något sätt hänger ihop med den underjordiska järnvägen. Det var ett nätverk av personer och gömställen som gjorde det möjligt för slavar att fly från södern i USA.

Slutsats och betyg

Den som gillar lönnrum och lönngångar får verkligen sitt lystmäte i den här boken. Kitty upptäcker en ny i nästan varje kapitel… Nej, det kanske är lite att ta i… men det är rätt så ofta i alla fall och till och med Bess uppmärksammar Kittys fallenhet för att hitta lönnutrymmen:

Eftersom jag gillar hemliga gångar och sånt gillar jag även den här historien. Det är en spännande jakt på en guldskatt och Kitty får jobba för att hitta den. Boken har också en del lite läskiga scener, tyckte jag. Men jag gillar inte heller kyrkogårdar i skymningen.

Sedan hade jag kanske önskat mer sofistikation av skurken. Så det drar ner betyget en aning.

Jag ger den här boken en svag fyra.

Bäst och sämst *Spoilervarning

Sämst: Skurken
BästSvart representation.

Övrig information

Antal sidor: 164
Tryckt 2001 av Aladdin
Bokomslag: –

Utgivningsår i USA: 1988
Jag hittade inga andra omslag till den här boken

Föregående bok: Kitty och varuhusmysteriet
Nästa bok: Kitty och den vilda hingsten

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *