The Twin Dilemma

I New York håller faster Eloise på att organisera en modevisning men när stjärnmodellen spårlöst försvinner tvingas Kitty ställa upp istället. Mysteriet tätnar när det sedan visar sig att flera av kläderna som skulle ha varit med i showen har stulits. Kitty har klivit rätt in i en komplott som måste stoppas till varje pris.

The Twin Dilemma
Det amerikanska originalomslaget.

Med sig på resan till New York har Kitty både George och Bess. Ned, Dave och Burt har däremot stannat hemma så de tre flickorna passar på att frottera sig i allt som har med mode att göra. De träffar modeskapare, fotografer, inköpare och vackra modeller. Frågan är vem eller vilka av dem som är inblandade i komplotten?

Boken

Det här är den första boken i serien om Kitty som inte gavs ut i Sverige. Därför har jag läst en av de amerikanska utgåvorna. Man undrar jag varför B. Wahlströms valde att inte publicera den här.

Boken gavs ut 1981 och skrevs av Nancy Axelrad, under pseudonymen Carolyn Keene förstås. Det var den näst sista boken hon skrev innan hon tog över redaktörsrollen helt efter Harriet Stratemeyer.

Eftersom boken utspelar sig i en modemiljö tycker jag att det är på sin plats med något klipp från en modeshow, 1981. Vad säg om den här:

Mode var kul på 80-talet och med den här boken blir Kitty också 80-tal, med allt vad det innebär…
En av de sakerna är nämligen en viss ytlighet. Den här boken har också fått kritik för att Kitty inte är lika tuff som vanligt. Hon kan knappt skriva maskin och mycket handlar om att hon är söt. I en episod ska flickorna till exempel försöka skaffa jobb vilket tydligen blir problematiskt, särskilt för Kitty:
”I can either try to get a job with the Millington Company or with Chalmers,” said Nancy.
”Are you kidding?” George said. ”You’ve never worked for anybody i your whole life – other than your father, of course.”
Det är inte den Kitty vi tidigare känt.

Samtidigt tar George och Bess mer plats i den här boken än vanligt. De spionerar på folk, intervjuar och undersöker, helt på egen hand. Det är också nytt. I vanliga fall brukar de vara helt passiva om de inte hänger med Kitty.

En rolig sak med de amerikanska utgåvorna är att de ofta innehåller illustrationer. Vilket de flesta svenska böcker inte gör.

Två av illustrationerna från boken.

Slutsats och betyg

Jag måste erkänna att jag är svag för 80-talsmode vilket gör att jag faktiskt är förtjust i miljön som den här boken utspelar sig i. Till en viss del kan jag därmed också förlåta bokens ytlighet eftersom boken utspelar sig i en sådan miljö. Men inte riktigt hela vägen. Det är klart Kitty ska kunna fixa allt. Enligt mig i alla fall.

Mysteriet tycker jag börjar bra. Jag är nyfiken på hur allt hänger ihop men sedan blir det kanske lite för många bollar i luften och på slutet blir det lite rörigt. Var kom den där opalen ifrån till exempel?

Sedan gillar jag att Bess och George får ta lite mer plats än vanligt. Samtidigt som jag blir lite irriterad på att man fördummar Bess i vissa partier. Som att hon i nästan varje kapitel frågar ”Vad ska vi göra nu?”. Hon måste faktiskt inte göra det så mycket. Hon är smartare än så.

Sammanlagt var det kanske därför den här boken aldrig gavs ut på svenska. Jag ger den stark tvåa i betyg.

Bäst och sämst *Spoilervarning

Sämst: Att Kitty inte är lika tuff som vanligt.
Bäst: 80-talet.

Övrig information

Antal sidor: 190
Utgivare: Scholastic Book Services
Utgivningsår: 1981
Bokomslag: –

Bokens olika omslag.

Föregående bok: Kitty vid andarnas berg
Nästa bok: Kitty och flyktingmysteriet
Enligt den amerikanska utgivningsordningen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *