Tivolitjuven

Vilken tur! Kitty, Bess och George har fått fribiljetter till Tidernas tivoli – och de räcker en hel vecka. Men redan första dagen är det någon som stjäl biljetterna ur Kittys ficka. Vem kan det vara?

Det amerikanska originalomslaget.

Den här gången är det dessutom extra viktigt att Kitty lyckas lösa fallet, för hon har slagit vad med sina kompisar. Om hon inte lyckas måste hon åka den läskiga berg-och-dalbanan, Stora skräcken, tre gånger på raken. Och hon som mår illa efter bara en gång…

Bland de misstänkta finns bland annat chimpansen Kokos som gillar bananer och kola. Men kan han verkligen ha misstagit biljetterna för något snaskigt?

Boken

Det här är den 25:e boken i Lill-Kittyserien, även om den i Sverige gavs ut som den 21:a i ordningen. Det beror på att B. Wahlströms valde att inte översätta alla böckerna i serien.

Boken skrevs under pseudonymen Carolyn Keene, precis som vanligt. Den verkliga författaren är hittills okänd.

Den här historien utspelar sig nästan uteslutande på Tidernas tivoli som äntligen har öppnat för säsongen. Där finns en massa roligt – chimpansen Kokos, en trollkarl, berg-och-dalbanor, kola och sockervadd.

Det visar sig snart att Kitty inte är den tuffaste när det gäller berg-och-dalbanor. Det är George som givetvis är tuffast av alla när det gäller sånt.

Kitty, Bess och George på Tivoli.

Annars handlar boken en hel del om vänskap och missförstånd. När man tror att en kompis inte vill vara kompis längre och väljer någon annan istället. Men man ska ju inte dra förhastade slutsatser för saker kanske inte är som man tror.

Slutsats och betyg

Det här är ytterligare en helt ok bok i serien om Lill-Kitty. Samtidigt tycker jag att den saknar det där lilla extra. Mysteriet är ok och jag gissade fel på vem jag trodde tjuven var. Vilket var bra.

Sedan tycker jag ju grundläggande att apor ska vara i naturen och inte på ett tivoli, i kläder. Så det drar ner betyget. Istället hade Orson och trollkarlen gärna fått ta lite mer utrymme.

Därför ger jag den här boken en svag trea i betyg.

Bäst och sämst *Spoilervarning

Sämst: Apan Kokos.
Bäst: Den sedelärande poängen med boken.

Övrig information

Antal sidor: 92
Första upplagan, andra tryckningen
Tryckt i Finland, 2006
Bokomslag: Lina Levy
Illustrationer: Anthony Accardo
Upplagor:
1 – 2004
2 – 2005

Originaltitel: Dare at the Fair
Utgivningsår i USA: 1998
Andra omslag: Jag hittade inga andra än det svenska och det amerikanska.

Föregående bok: Den gömda dagboken
Nästa bok: De stulna örhängena

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *