Togo – efter den fantastiska slädhunden

I ”Kitty och de försvunna bevisen” dyker Togo upp för första gången. Togo är en herrelös hund som fattar tycke för Kitty. Känslorna är besvarade och han kommer sedan att återkomma som Kittys hund i ett antal mysterium.

Togo. Här ritad som en foxterrier av Ernesto Garcia.
Togo. Här ritad som en foxterrier av Ernesto Garcia.

Togo skrevs in av Mildred Wirt Benson 1937 och på den tiden var Bull terrier en populär hundras. Därför blev också Togo en sådan.

I senare böcker har Togo bytt skepnad och beskrivs som en Fox Terrier. Han har också avbildats som en Skotsk terrier.

Togo och Serumloppet 1925

Kittys hund Togo döptes efter en verklig hund. En slädhund som i sin tur var döpt efter den japanska generalen – innan japan attackerade USA i andra världskriget.
Den hunden blev känd eftersom han var ledarhunden i norske Leonhard ”Sepp” Seppalas hundspann som tog honom över Alaska i det dramatiska Serumloppet till Nome, som ägde rum 1925.

I december 1924 drabbades den lilla staden Nome av difteri och ett antal små barn dog. Problemet var att staden inte hade tillräckligt med medicin för att behandla och bota de sjuka. Hamnen var dessutom stängd på grund av vintern och ingen medicin kunde nå dem förrän till våren. Det var dessutom en av de kallaste vintrarna på länge. Sjukdomen spreds snabbt och fler väntades dö i den lilla staden på 1000 invånare.

Goda råd var dyra men invånarna bestämde sig för att försöka lösa problemet på ett annat sätt. De skulle försöka forsla medicinen över land med hjälp av 20 olika hundspann som delade på sträckan mellan Nenana, dit medicinen kunde skickas med tåg, och Nome.

Sträckan som Serumloppet tog 1925.
Sträckan som Serumloppet tog 1925.
Togo tillsammans med Sepp.
Togo tillsammans med Sepp.

Sepp, Togo och de andra hundarna i hans spann ansågs vara det bästa ekipaget och fick därför ta den mest dramatiska sträckan. Först reste de 274 kilometer för att ta sig till Shaktoolik. Där hämtade de den 31 januari upp medicinen. Temperaturen låg då på runt -34 °C men med vinden kändes det snarare som −65 °C.

På hemresan skulle de ta sig över sträckor som kunde innehålla öppen is. En storm drogs upp och dessutom färdades det genom natten. Seppala kunde knappt se handen framför sig. Han fick förlita sig på Togo istället. Och Togo navigerade dem säkert fram genom kylan, mörkret och vädret.

Vid tillfället var Togo 12 år gammal och han hade varit ledarhund i 7 år. Åldern hindrade honom inte heller från att direkt efter loppet rymma tillsammans med en annan hund. De hade fått upp nos för en ren som de ville jaga rätt på.

Jag har aldrig haft en bättre hund än Togo. Hans uthållighet, lojalitet och intelligens kunde inte ha varit bättre. Togo var den bästa hunden som jag någonsin reste tillsammans med över Alaska.
Leonhard ”Sepp” Seppala

Historien om Togo har också blivit en bok.
Historien om Togo har också blivit en bok.

Disney håller just nu på att färdigställa en film om äventyret med William Defoe i huvudrollen. Han spelar Sepp men filmen kommer, precis som Kittys hund, att vara döpt efter Togo. Den har premiär nästa år.

Kan man inte hålla sig till dess rekommenderar jag den här dokumentären.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=SQbJ1PNTZyo]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *