Tomas och jag – Ett fall för Carina

Vad hade hänt Tomas? Att han var inblandad i något otäckt och farligt, det förstod jag nu.
Försjunken i tankar gick jag in i parken. Vilka var egentligen männen i den vinröda… Jag tvärstannade och stirrade på bilen som förföljde mig. Nu var tydligen också jag, Carina Fjellström, inblandad!

Boken

Det här är den första boken i serien om flickdetektiven Carina Fjellström. Den är dessutom skriven under samma pseudonym. Den verkliga författaren var Bengt-Åke Cras som gjort sig mer känd för sina ungdomsböcker på sporttema.

Boken gav ut 1982 för första gången och den utspelar sig i en fiktiv mellanstor stad som heter Malmhammar. Roligt nog hittar man en karta över staden bland bokens första sidor. Ett roligt grepp som ändå inte spelar så stor roll för bokens berättelse – man behöver den inte för att bättre förstå mysteriet.

Så här ser Malmhammar ut.

Carina har flyttat till Malmhammar med sina journalistföräldrar. Hon har också en bästa kompis i form av Petra. I boken är det sommar och Carina har precis fått ett sommarjobb i en av stadens modebutiker.

Sedan känner hon en kille som heter Tomas som hon haft en liten romans med tidigare. Tomas har hamnat i riktigt blåsväder. Han knarkar, dricker, röker och har precis flytt från fängelse. Han har nämligen blivit dömd mord!

Sverige 1982 beskrivs som ett våldsamt land.

Det visar sig snart att Tomas kommit tillbaka för att rentvå sitt namn och därför tar han kontakt med Carina. Efter sig har han både polisen och ett gäng obehagliga skurkar. Carina bestämmer sig för att försöka hjälpa honom…

Amerikanska flick- och pojkböcker valde som regel att undvika historier om knark, vapen och sådant men någon sådan regel använde sig inte B. Wahlströms av. Det märker man även i andra böcker av svenska författare. Ändå är det här det ”värsta” jag läst hittills. Med värsta menar jag främst att jag blev väldigt förvånad. Carina köper öl till Tomas, han pratar fritt om när han varit hög och jag undrar vad jag hade tänkt om jag läst den här boken som liten!? Inga moralkakor, det är främst intressant och jag undrar om serien ska fortsätta i den här stilen.

Jag reagerar mer kritiskt på är att Carina blir antastad två gånger och där tycker jag det märks att boken är skriven av en man och inte en kvinna. Då mår jag lite dålig.

”När han blev hårdhänt”?!

Slutsats och betyg

Det var något av en chock att läsa om Carinas värld, som skiljer sig så mycket åt från Kittys. Det är så mörkt. Det blir till någon sort skräckblandad förtjusning. Jag minns ju hur det fanns personer som Tomas när jag växte upp. Men de brukade inte dyka upp i den här sortens ungdomsböcker. Så å ena sidan känns greppet nytt och lite spännande.

Sedan finns det problematiska delar också. Främst gillar jag inte att Carina faktiskt inte får lösa mysteriet själv. Det är inte hon som kommer på hur allt ligger till och det borde vara själva poängen med en flickdetektiv.

Så vad ska jag ge den i betyg? Det blir en svag fyra. Trots alla problem gjorde det också att boken var intressant att läsa som kontrast till annat i genren.

Bäst och sämst *Spoilervarning

Sämst: Man behöver inte bli ”hårdhänt” Tomas?
Bäst: Petra, som är bokens verkliga hjälte.

Övrig information

Antal sidor: 156
Första upplagan
Tryckt i Falun, 1982
Bokomslag: Waltraud Månsson
Wahlströms boknummer: 2221

Föregående bok: –
Nästa bok: Vem är skyldig

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *