Tre deckare löser magiska häxans gåta

Peter smög fram till skjulet och kikade. Där stod ju Harold THomas vid lastbilen, och i den låg de stulna filmerna! Då förstod han vem tjuven var. Peter sprang in och ringde till Biffen för att berätta vad han sett. Plötsligt föll en skugga över bordet där han satt. Något träffade honom i nacken med en smäll. Allt blev svart…

The Mystery of the Magic Circle
Det amerikanska originalomslaget till boken.

Är den tidigare filmstjärnan Madeline Bainbridge ett oskyldigt offer – eller ute efter hämnd? Någon har stulit hennes de värdefulla filmerna som hon köpt och ägde rättigheterna till. På något mystiskt sätt har även manuset till de memoarer som hon skriver på försvunnit. Precis innan de skulle publiceras. Varför verkar någon vara ute efter den åldrande kvinnan? När de tre detektiverna tar sig an fallet inser de snart att Bainbridge har en hel del gamla skelett i garderoben. Hon är nämligen häxa. Frågan är vad hennes trollformler egentligen kan göra.

Boken

Det här är den 27:e boken i serien om ”Tre deckare”. I Sverige är det däremot den 26:e eftersom man hoppade över en bok. ”Magiska häxans gåta” skrevs ursprungligen av M. V. Carey, 1978. I Sverige kom den ut ett år senare.

Greta Garbo
Greta Garbo eller Madelaine?

Boken utspelar sig i Hollywood där de tre detektiverna försöker lista ut vad som har hänt med den gamla skådespelerskan Madeline Bainbridge. Jag tror att hennes karaktär har inspirerats av Greta Garbo och filmklassikern ”Sunset Boulevard” av Billy Wilder. Greta Garbo i egenskap av att hon efter att ha spelat in alla sina storfilmer, valde att leva ett undangömt liv. Och det är ju lite samma sak med den åldrande skådespelerskan i ”Sunset Boulevard”.

Mystery of the magic circle - Illustration
Illustration från den amerikanska versionen av boken.

Slutsats och betyg

Jag valde att läsa den här boken som en liten avstickare från Kitty, Hardy och Mary, Lou. De ingår ju inte i samma universum… men eftersom jag försökt läsa böcker på temat häxor inför Halloween, valde jag att ge mig på den här boken ändå. Dessutom gillade jag omslaget.

När jag var liten läst jag någon i Tre-deckare-serien och jag vill minnas att jag tyckte att de var helt ok. Men det är också allt jag minns. Alla karaktärerna var nya (utom Alfred Hitchcock) och deras relationer kände jag inte till. Det gjorde det hela lite rörigt. Det var nämligen en hel del karaktärer att hålla reda på.

Annars tyckte jag att själva mysteriet var bra. Med alla intervjuerna och hur deckarna mestadels genom att prata med människor reder ut mysteriet. Lite vuxet och tråkigt kanske. Men jag är ju vuxen å andra sidan. Å andra sidan handlade hela boken om häxkonster och den gav en större inblick i det än någon av de Kitty-, Hardy- och Mary-Lou-böcker som jag läst. Det får den plus för.

Minus är att boken inte innehöll några hemliga gömmor, skatter eller liknande. Det är mest en jakt efter de försvunna filmerna och manuset. Ändå räcker det rätt så långt och jag tycker att Madeline Bainbridge och hennes historia är intressant. Jag ger den här boken en fyra i betyg.

Bäst och sämst *Spoilervarning

Sämst: För få hemliga rum och sånt.
Bäst: Romantiseringen av gamla Hollywood. Jag är svag för sånt.

Övrig information

Antal sidor: 200
Första upplagan
Tryckt i Falun, 1979
Bokomslag: Anders Ferm
Boknummer: 2092-2093

Originaltitel: The Mystery of the Magic Circle
Utgivningsår i USA: 1979

Föregående bok: Huvudlösa hästens gåta
Nästa bok: Drullige dubbelgångarens gåta

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *