Very Deadly Yours

Mot bättre vetande bestämmer Bess sig för att svara på en kontaktannons och killen verkar riktigt trevlig, till en början. Men sedan tar det roliga slut. I verkligheten är han allt annat och hotar Bess redan under deras första dejt. Han undra dessutom var pengarna är?

Bess vänder sig till Kitty för hjälp och spåren leder tillbaka till tidningsredaktionen på The Record. Där blir hon bekant med Lena som är ansvarig för tidningens kontaktannonser. Hon är dessutom rätt så otrevlig. Beror det på att hon bara inte gillar Kitty eller handlar det här egentligen om något helt annat?

Boken

Det här är den 20:e boken i Nancy Drew Files-serien och den släpptes i februari 1988. På den här tiden en ny bok i serien varje månad. Vem som egentligen skrev boken är i nuläget oklart. Men pseudonymen Carolyn Keene användes i vanlig ordning.

I den här boken återkommer Kitty till tidningsredaktionen på The Record i River Heights. Det var ju dar journalisten Ann jobbade i ”Trial by Fire”. Hon nämns även i den här boken och det sägs då att hon slutat på tidningen och börjat arbeta i Chicago istället. Enligt Files-serien ligger River Heights i närheten av den storstaden.

I den här boken får vi dessutom en massa information om olika gatunamn och vägar som finns i River Heights, som om vi kände staden som vår egen bakficka. Det är Eightieth and Main, Sycamore Street, Monroe Avenue och sist får vi veta att River Heights har ett sjukhus som heter Highland Memorial.

Utöver det skiljer sig den här boken sig från många andra. Främst genom att en person, nära Kitty, skadas riktigt ordentligt i samband med fallet – får skallskador och läget ser riktigt allvarligt ut. Det gör också att Kitty känner skuld och tvivel inför sitt valda yrke. Vilket är en helt ny sida som läsaren får se hos henne. På många sätt känns boken mörkare än de flesta andra Kittyböckerna.

Slutsats och betyg

Det är inte alltid som Kittyböcker är helt enhetliga och som Kittyläsare förstår man snart att detaljer skiftar i takt med olika spökskrivare. Därför uppskattar man den lilla enhetlighet som blir kvar. Som att det finns två tidningar i River Heights, Brenda Carton jobbar på den ena och på den andra jobbade en journalist som hette Ann en gång i tiden. Istället för att man i den här historien hittar på att det skulle finnas ytterligare en.

Jag gillar också att River Heights kändes som en verklig stad i den här boken, med gatunamn och Pizzerior.

Utöver det kändes historien på många vi annorlunda än många andra. Skurken avslöjas lite mer än halvvägs in och sedan utvecklas det hela till en thrillerlik katt- och råttalek istället. Det är inte den vanliga formulan och den uppskattade jag.

Sedan vet jag inte om jag är lika förtjust i realismen. Att en av Kittys vänner är nära att skada sig ordentligt. Jag föredrar att de är lite mer som actionhjältar. Det är mer i linje med hur Kitty är – man kan slå henne i huvudet hur många gånger som helst utan att det får några långsiktiga konsekvenser (hjärnskador, etc.).

Därmed innehåller boken både bra och dåliga saker. I slutänden leder det till att jag ger boken en stark trea i betyg.

Bäst och sämst *Spoilervarning

Sämst: Realismen. Jag föredrar Kitty och hennes vänner som actionfigurer.

BästDen utdragna scenen med skurken i regnet, rusket och mörkret.

Övrig information

Antal sidor: 161
Utgivare: Simon & Schuster
Utgivningsår: 1988
Bokens olika omslag:

Föregående bok: Sisters in Crime
Nästa bok: Recipe for Murder
Ingår i Nancy Drew Files-serien

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *