Vicki Barr – flygvärdinna

Efter att ha sett en annons i tidningen får Vicki högtflygande planer. Ett flygbolag söker nya flygvärdinnor och Vicki bestämmer sig för att övertala sina föräldrar att hon ska bli en av dem, trots att hon egentligen är för ung.
Sagt och gjort. Vicki lyckas bli en av de utvalda, hon träffar nya vänner, två manliga beundrare och sedan upptäcker hon ett par mystiska herrar som beter sig märkligt under flygningarna. Varför?

Boken

Det här är den första boken om Vicki Barr som vi får följa i en serie om 16 böcker. Serien skrevs av Helen Wells och Julie Tatham, som båda skrivit andra bokserier – om Cherry Ames och Trixie Belden. Den här första boken skrevs av Helen 1947 och den svenska översättningen gavs ut 1962.

Här gör vi nedslag i en annan tid. Vicki bor ihop med sina föräldrar, lillasyster och hund. Hon pluggar på collage men drömmer om något annat. Hon vill ha äventyr och en karriär, under en tid när det inte är givet. Så hon oroar sig en hel del över att hennes föräldrar inte ska stötta hennes planer.

Samtidigt verkar hennes pappa vara en rätt så modern pappa. Bland annat lagar han exotiska maträtter på söndagar.

Vickis pappa förbereder en god middag.

Boken skrevs också under en tid när det var flott att flyga och när flygvärdinnor var mer än servitriser på hög höjd. I annonsen står det att sökande ska vara mellan 21 och 28 år, ogift, mellan 160 och 170 cm lång, under 60 kilo tung, liksom käck och glad.

Vicki uppfyller inte alla krav men genom att använda sin list lyckas hon också charma intervjuaren och får till sist åka till New York för att utbilda sig till flygvärdinna.

Där träffar hon nya vänner och kollegor, två potentiella friare som vi säkert får se mer av i framtida böcker och till sist blir Vicki flygvärdinna.

Mot slutet av boken lyckas hon också lösa ett mysterium där ett antal män dykt upp som passagerare på några flygningar. Med sig har de en konstig väska. Tack vare Vickis uppmärksamhet leder det till en dramatisk upplösning.

Slutsats och betyg

Det är något speciellt med att läsa böcker om unga flickor som kämpar för sin egen karriär. Det känns så främmande idag och jag undrar hur det var att läsa dessa böcker om liten flicka på 50-talet. Var det lika inspirerande som jag tror? Det kan man ju aldrig veta och det beror nog på vilken sorts flicka man var. Men jag kan med säkerhets säga att den här sortens flicka, trots att jag växte upp långt efter det att boken skrevs, fortfarande blir inspirerad. Klart man gillar en flicka med egna drömmar och drift nog att ge sig efter dem.

Samtidigt fungerar den här boken mest som en introduktion till resten av serien. Det är i alla fall vad jag tror. Det är en mängd karaktärer som introduceras och själva mysteriet drar inte igång förrän mot slutet av boken.

Det är ändå tillräckligt bra för att jag ska se fram emot att läsa fler äventyr med Vicki. Jag ger den här boken en stark trea i betyg.

Bäst och sämst *Spoilervarning

Sämst: Det tar lite lång tid innan mysteriet drar igång. Sedan är mysteriet kanske inte supersofistikerat heller.
Bäst: Pappans matlagning och beskrivningarna av passagerarlistan.

Gick det till så här när man flög förr?

Övrig information

Antal sidor: 189
Första upplagan
Tryckt i Stockholm, 1962
Bokomslag: –
Boknummer: 1112-1113

Originaltitel: Silver Wings for Vicki
Utgivningsår i USA: 1947
Bokens olika omslag:

Föregående bok: –
Nästa bok: Silvervingar för Vicki

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *