Vinterlovs-mysteriet

Kitty, Bess och George ska gå på skidskola på vinterlovet. De tre flickorna längtar efter att sätta på sig skidorna och börja åka. Men George råkar illa ut redan första kvällen. Hon tappar sitt lyckohalsband. 

The Ski Slope Mystery
Det amerikanska originalomslaget.

När George får problem med sin skidåkning är hon säker på att det är för att hon tappat sitt halsband. Fast Kitty misstänker att någon försöker förstöra för George, och hon bestämmer sig för att ta reda på vad som är på gång.

Rätt snart verkar det som om någon av de andra eleverna i skidskolan är den som förstör. Men vem och vad är egentligen motivet? Bland de misstänkta finns ett jobbigt tvillingpar som gillar att retas med flickorna.

I boken dyker även Kittys pappa (Carson Drew) upp tillsammans med sina godaste pannkakor.

Boken

Det här är den 16:e boken om Lill-Kitty enligt den amerikanska utgivningen. I Sverige gavs den däremot ut som bok numer 15. Som vanligt skrevs boken under pseudonymen Carolyn Keene. Den verkliga författaren bakom namnet är i nuläget okänd.

I boken bjuder Carson sin dotter och hennes två vänner på en skidhelg i Snowshoe Mountain. Stället finns på riktigt och ligger i West Virginia.

Snowshoe Mountain.

Byn Snowshoe ligger på toppen av berget istället för vid foten som annars brukar vara det vanliga för bergsbyar. Stället ligger också i Pocahontas county – döpt efter den kända indianprinsessan.

I boken framgår det också att Kitty, hennes vänner och pappan har varit där förut. Ändå är det i den här boken som Kitty lär sig att åka skidor på riktigt. Det är i linje med den person Kitty blir när hon blir äldre, nämligen duktig på skidor.

Ett annat återkommande tema är Carsons pannkakor. I den här boken har han utvecklat sitt eget hemliga recept, vilket man kan undra lite över… På hur många olika sätt kan man göra en pannkaka?

Carson, Kitty, Bess och George.
Carson, Kitty, Bess och George.

Slutsats och betyg

Det här mysteriet är egentligen av den tunnare sorten. Särskilt den delen av mysteriet som handlar om att försöka luska ut vem som knuffade George. Om nu någon verkligen gjorde det. Alltså jag är ett fan av att hitta mysterier i det lilla, men här känns det lite famlande till och med för mig. Nu är inte det det enda mysteriet i den här boken. George halsband försvinner också och någon saboterar hennes skidor. Och ändå känner jag mig lite underväldigad. Särskilt när upplösningen väl kommer. Den hade verkligen kunnat utvecklas mer och bättre.

Däremot gillar jag miljön. Snowshoe verkar onekligen väldigt mysigt. Dessutom visar sig Carson från sin bästa sida också, med resan, pannkakorna och allt. Han verkar vara en fin pappa.

Ändå räcker inte det något högt betyg för den här boken. Det blir en svag trea.

Bäst och sämst *Spoilervarning

Sämst: De här böckerna brukar ju sluta med att alla blir kompisar och allt är fint. Det gör det här också, men det känns krystat.
Bäst: Pannkakorna. Jag vill också ha.

Övrig information

Antal sidor: 93
Första upplagan
Tryckt i Finland, 2002
Bokomslag: Aleta Jenks
Illustrationer: Anthony Accardo
Upplagor:
1 – 2002
2 – 2005

Originaltitel: Ski Slope Mystery
Utgivningsår i USA: 1997
Andra omslag till boken:

Föregående bok: Den mystiska nyckeln
Nästa bok: Talangjakten

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *