Win, Place or Die

Carson Drew får helt plötsligt för sig att investera i en tävlingshäst, Pied Piper, som ska tävla i det prestigefyllda Kentucky Derbyt. Tävlingen närmar sig men Carson har själv inte möjlighet att åka för att titta så han ber Kitty att åka dit istället. Hon tar med sig Bess och ser på det hela som en minisemester. Men någon semester blir det inte. De hinner knappt komma dit förrän en allvarlig ”olycka” inträffar under en träning. Kitty tror inte att det rör som någon olycka alls…

Istället verkar någon med mord i sinnet vilja förstöra tävlingen. Det ryktas om uppgjorda tävlingar och doping och Kitty måste hitta den skyldiga fort. Innan någon kommer till skada på allvar.

Boken

Det här är den 46:e boken i Nancy Drew Files-serien och den gavs ut 1990 under pseudonymen Carolyn Keene. Tyvärr finns det inte i nyläget några spår efter den verkliga författaren, hen är okänd.

Dags för ytterligare en hästbok. Har man läst alla Kittyböcker mellan 1930 och 1990 så har man tagit sig igenom ett par vid det här laget. Det här är ändå den första som utspelar sig i samband med den beryktade tävlingen Kentucky Derby.

Tävling är utformad som ett klassiskt galloprace för 3-åriga engelska fullblod. Där vinner den som springer 2012 meter snabbast. Det första loppet ägde rum 1875 och sedan dess har det blivit tradition att hålla tävlingen den första lördagen i maj varje år.

Kul att man highlitghtar ston som sällan brukar vinna tävlingen.

Intressant nog vann faktiskt ett tredje sto tävlingen 1988. Att den hästen inte nämns talar för att boken skrevs innan dess, fastän den gavs ut hela två år senare, 1990!

En annan tradition som vuxit fram i samband med tävlingen är att damerna bär extravaganta hattar. Tyvärr hade inte den informationen nått fram till Kitty och Bess i boken. (Det har blivit trendigt efter det att boken skrevs.)

Det betyder ändå inte att Kitty och Bess inte bryr sig om sina klädsel. Den är som vanligt viktig.

”I persikofärgade bomullsbyxor, en matchande oversize-skjorta och ett silverbälte som höll allt på plats, var Bess sinnebilden av chic.”

Slutsats och betyg

Initialt tyckte jag ändå att det här med hästar kände lite kul Det var ett tag sedan den senaste Kittyboken med hästtema. Jag tyckte också att Kentycky Derby kändes lite fräscht och exotiskt. Vi brukar inte ha så många (några?…) lopp av den klassen här hemma. Det är en sådan sak man bara sett på tv. Så jag kände mig pepp.

Efter halvvägs in i boken var den känslan borta. Det blev lite för rörigt med massor av människor och hästar… Vilket jag tror var den främsta anledningen till att boken inte kändes lika spännande längre. Sedan är jag svårcharmad när det gäller böcker med hästtema.

Boken hämtade i alla fall upp sig lite mot slutet och mysteriet i sig var det egentligen inget fel på.

Ändå räcker det inte till en trea. Jag ger den här boken en tvåa i betyg.

Bäst och sämst *Spoilervarning

Sämst: För mycket hästar och människor.
BästDe inspirerande beskrivningarna av Kitty och Bess kläder. Synd att hatttrenden inte hade dragit igång än. Tänk dig, Bess och Kitty i flashiga hattar.

Övrig information

Det brittiska omslaget till boken.

Antal sidor: 149
Utgivare: Simon & Schuster
Utgivningsår: 1990
Bokens olika omslag:

Föregående bok: Out of Bounds
Nästa bok: Flirting with Danger – Kitty och den mystiska kattligan
Ingår i Nancy Drew Files-serien

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *