Göte Göransson illustrerade bara en Kittybok men omslaget kom ändå att bli klassiskt. Det prydde nämligen inte vilken Kittybok som helst. Det prydde den första.
Göte illustrerade aldrig Kitty igen. Det betydde ändå inte att han låg på latsidan. Göte var en flitig illustratör som jobbade med allt från faktaböcker, läromedelsböcker, romaner till veckotidningsnoveller. Han arbetade också med reklam och tecknade serier. Bland annat i Fantomen.
Uppväxten – Från torpet till Stockholm
Göte föddes 1921 i Bergslagen. Han växte upp i ett litet torp och visade snart intresse för att teckna och måla. Han fick också stöd av sin teckningslärare och konstnären Kalle Nyland som bodde i närheten. Senare träffade han också en ungersk konstnär. Konstnären var på luffen och försörjde sig genom att göra karikatyrer av människor, även Göte. När de träffade passade Göte på att visa några av sina egna alster för konstnären. Det ledde till något av en korrespondensskurs där Göte skickade bilder till konstnären och fick tillbaka dem med kommentarer och tips.
Efter realexamen gick Göte och en kompis själv på luffen. Över en sommar levde de precis som den ungerske konstnären. I utbyte mot kost och logi tecknade Göte människor. Det var mycket lyckat så med stärkt självförtroende for Göte till Stockholm för att försöka bli reklam- och serietecknare i Stockholm. Det skulle visa sig svårare än han trodde. Ibland hade Göte knappt råd med mat.
Så småningom blev han ändå publicerad och hans första serie hette ”Kajsa och Brum-Brum”. Den publicerades både i Socialdemokraten och Stockholms-Tidningen 1939.
Efter andra världskriget lättade läget upp ännu mer. Göte började arbeta på Torsten Erikssons reklamateljé i Stockholm. Där jobbade Göte främst med reklambilder. När ateljén under 40-talet köptes upp av förlaget Åhlén & Åkerlund började Göte istället att göra omslag och illustrationer till deras böcker. 1949 publicerades även hans serie om ”Sinahe Egyptiern” i Året Runt.
På 50-talet slog sig Åhlén & Åkerlund in på en ny bana – att ge ut serieböcker och tidningar. Där kom Göte väl till pass. Han tecknade omslag till Fantomen, Texas-Jim (som var en serie i Fantomen), Tiger-Lasse. Han tecknade också Biggles i Teknikens Värld, liksom Svartskäggs Hemlighet och Mowgli in Kamratposten. Han var också skaparen av reklamserien Varg-Olle och blå Monarkerna som gjordes för Monark. Mot slutet av 50-talet började han också att teckna Greven av Monte Cristo.
Wahlströms Ungdomsböcker
Vid sidan av alla serier gjorde Göte även bokomslag. Bland annat för B. Wahlströms ungdomsböcker. Det gällde kanske främst för Tvillingdetektiverna, men även för andra bokserier. Bland annat Kitty.
Senare karriär
Via Åhlen och Åkerlund hade Göte blivit vän med Rolf Janson. Genom honom fick Göte en mängd uppdrag. Dels som serietecknare men också när Rolf på 60-talet blev chef för bokklubben Bra Böcker. Åt dem jobbade Göte ofta och senare kom hans egna böcker att ges ut på förlaget.
Det var också på det förlaget som Götes mest kända verk gavs ut. Omslaget och illustrationerna till Karoliner från 1976. Det är förmodligen den svenska faktabok som tryckts i flest antal exemplar. Senare gjorde han också ”Gustav Vasa och hans folk” som kom 1984 och ”Gustav II Adolf och hans folk” från 1994. Där är även texten Götes.
Den sista serien som Göte gjorde var för MAD. 1978 publicerade humortidningen”Bröderna Jellonhjärta”. Allteftersom tiden gick gjorde Göte gjorde allt fler omslag, illustrationer och serier till fackböcker istället till serietidningar.
Så småningom fick han också utlopp för sin vilja att teckna djur. Det resulterade i en helt egen bok – Insektsvandringar. Vackert illustrerad. 2002 belönades han även för insatsen i form av Alf Henrikson-priset. Motiveringen löd: ”I Göte Göranssons text och teckningar växer insektsvärlden fram med magisk exakthet. Vetenskaplig noggrannhet och konstnärlig gestaltning förenas i hans ingående och ömsinta iakttagelser av krypens liv och väsen.”
1980 hade Göte tillsammans med sin fru Gunilla flyttat in i en före detta skolbyggnad i Nyköpingstrakten. Där levde och tecknade Göte återstoden av sitt liv, åtminstone ett par timmar varje dag, även efter pensionen. Han gick bort 2015, 94 år gammal.