Chris (Susan Sand)

Chris är 19, har glasögon och redan erkänd deckarförfattarinna. Ändå tar det inte lång tid innan hon blir indragen i egna, alldeles verkliga mysterier. Till sin hjälp att lösa dem har hon tåga, en ung talangfull professor, en katt, en bästa vän, utklädningssmink och en ficklampa. Vad mer behövs?!

Böckerna om Chris skrevs mellan 1982 och 1984 och totalt blev det åtta böcker i serien. Tyvärr gavs bara tre av dem ut i Sverige.

Författaren bakom serien kallade sig för Marilyn Ezzell och om hen vet vi inte särskilt mycket. Det rör sig om en pseudonym och den verkliga personen är hittills okänd. Kanske rör det sig till och med om flera personer?

En modern Kitty Drew!?

Vi lanseringen av serien presenterades Chris som en modern version av Kitty Drew. Böckerna gavs ju också ut innan Nancy Drew Files-serien hade lanserats, den som moderniserade Kitty. Samtidigt vet jag inte hur mycket modernisering Chris serien egentligen erbjudern. På många sätt liknar Chris de andra flickdetektiverna i genren. Likt Mary och Lou har hon inga föräldrar kvar i livet, istället bor hon ihop med sin faster. I hushållet figurerar även en hushållerska i mrs Draper, som påminner om Hannah Gruen (från Kittyböckerna). Sedan har hon en två lojala vänner i den unga professorn Randall Scott och Merge Halloran. De brukar assistera henne när hon hamnar i ett mysterium. Och precis som Betty Bolton har Chris en katt. Han är extraordinär och kallas Ecky, döpt efter den gamla faraon Echnaton (Akhenaton).

Sedan har vi de sedvanliga karaktärsdragen som alla flickdetektiver har; mod, intelligens och rättrådighet. Intressant nog får hon även ett androgynt förnamn i den svenska översättningen.

De tre böckerna som gavs ut i Sverige har alla omslag illustrerade av kvinnor. Den första gjordes av Linda Worral, Mirjana Novak stod för två sista.

Serien om Chris består av följande böcker:

  1. Chris och det stulna örhänget, 1983 – The Mystery at Hollowhearth House, 1982
  2. Chris och de förfalskade tavlorna, 1984 – The Secret of Clovercrest Castle, 1982
  3. Chris och ormkvinnans hemlighet, 1985 – The Clue in Witchwhistle Well, 1982
  4. The Riddle of Raggedrock Ridge, 1982
  5. The Phantom of Featherford Falls, 1983
  6. The Password to Diamonddwarf Dale, 1983
  7. The Search for the Snowship Songs, 1984
  8. The Mystery of Beggarbay Bluff, 1984