Chris och det stulna örhänget

Chris stora intresse i livet är att skriva deckarhistorier och en dag hamnar hon mitt i ett spännande mysterium själv. En främmande man dyker upp vid olika tillfällen och beter sig märkligt. Kan han ha något att göra med det hus som Chris bästa vän just ärvt?

Den amerikanska utgåvan av boken.

Snart dyker även den förra ägaren upp. Han är inte alls död och nu vill han ha tillbaka huset. Men något verkar lurt tycker Chris. Dessutom verkar alla skummisar bära en mystisk tatuering som dessutom finns avbildad inuti huset. Det verkar finnas någon koppling. Därför bestämmer sig Chris och hennes vänner för att undersöka huset lite närmare och snart hittar de något väldigt värdefullt…

Boken

Det här är den första boken om Chris och den gavs ut 1982 i USA. Sverige låg inte långt efter med utgivningen, året därpå gavs den svenska översättningen ut. Boken skrevs under pseudonymen Marilyn Ezzell men vem som dolde sig bakom den förtäljer inte historien.

Det är också otydligt exakt var boken utspelar sig. Förutom att det rör sig om någonstans i USA, i en universitetsstad. En av Chris’ bästa vänner, Randall Scott är nämligen professor vid skolan. Genom historien introduceras vi för en rad människor som är viktiga för Chris. Fastern som hon bor hos, Hushållerskan mrs Draper, bästa vännen Merge Halloran och Ecky.

Katten Ecky presenteras.

Tillsammans med dem försöker Chris reda ut vad som egentligen är i görningen med alla skummisar och det där mystiska huset. Dessutom visar det sig att Chris superkraft är hennes förmåga att klä ut sig till andra personer. En rolig liten egenhet som är någorlunda unik för Chris. De andra flickdetektiverna brukar inte klä ut sig särskilt ofta.

Chris som utklädd hjälte.

Slutsats och betyg

Här blir det åka av och som läsare gälle det att hänga med i svängarna. Det är en skum liga, ett mystiskt hus, en försvunnen skatt, kidnappning, skattjakt, infiltrering och en vag koppling till Venezuela. De känns lite som om författaren ville få med allt som ska vara med i en flickdetektivsbok, samtidigt. Och kanske blir det lite för mycket av det goda. Mysteriet är kanske lite väl komplicerat och svängarna för många.

Å andra sidan gillar jag Chris och det övriga persongalleriet. Tillsammans utgör de en fin grund för framtida mysterier och jag ser fram emot att se Chris lösa fler mysterium. Jag gillar också hennes färdigheter i utklädnad. En finfin egenskap för en bra detektiv. Sherlock Holmes hade samma egenhet.

Så på det stora hela tycker jag ändå att den här boken är ok och jag ger den en trea i betyg.

Bäst och sämst *Spoilervarning

Sämst: Att arvshistorien inte riktigt går ihop. Man kan ju inte ärva något av en person som fortfarande lever.
Bäst: När Chris klär ut sig.

Övrig information

Antal sidor: 193
Andra upplagan
Tryckt i Falun, 1983
Boknummer Wahlströms: 2297-2298
Upplagor:
1 – 1983

Originaltitel: The Mystery at Hollowhearth House
Utgivningsår i USA: 1982
Bokens olika omslag.

Föregående bok: –
Nästa bok: Chris och de förfalskade tavlorna

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *