Chris och de förfalskade tavlorna

När Chris öppnade dörren till hotellrummet tvärstannade hon. Allt var upp- och nervänt. Byrålådorna hade tömts och garderobernas innehåll låg utspritt. Till och med den öppna spisen hade någon rumsterat om, för askan hade rakats ut. Det såg förfärligt ut.
– Vad har hänt? utropade Marge.
– Rummet har blivit genomsökt, svarade Chris upprört.

Det amerikanska originalomslaget.

Allt började ändå med det där vykortet. Det som Pierre Bernet skickat till Pamela, en av Chris kompisar. På framsidan syntes en gammal bild på en gammal skola. Där hade Pierre lagt till texten; Min skola, vänd! Men på baksidan fanns ingen ytterligare förklaring. Och trots det verkar det snart som att vykortet är nyckeln till hela mysteriet.

Boken

Det här är den andra boken om Chris och den skrevs som vanligt under pseudonymen Marilyn Ezzell. Boken gavs ut 1982 i sitt hemland och två år senare i Sverige.

Den här gången har vintern kommit till Chris hemstad. Det har firats både jul och nyår och sedan kommer det där mystiska vykortet till Pamela.

Pamela var inte med i den första boken om Chris och de beskrivs hur de blivit vänner rätt så snabbt i den här historien. Och sedan har vi den där Pierre… Han är fransman men har kommit till USA för att studera. Där träffade han Pamela som nu är i full färd med att lära sig franska. Så att hon ska kunna imponera på honom och tala hans eget språk.

Pamela får i uppgift att översätta det tredje kapitlet i Greven av Monte Cristo.

Det ska tilläggas att Pamela heter Christine i originalversionen av den här boken. Förmodligen döpte man om henne till den svenska översättningen eftersom namnet var för likt Chris eget.

Är det du Ecky?

Sedan dyker både Merge, Randall Scott och Chris faster upp och en hel drös med andra karaktärer. Vi får också veta att katten Ecky är rödbrun till färgen.

Den större delen av historien utspelar sig i en skidort. Det är massor med snö och promenaderna görs gärna nattetid, med snöskor. Det pågår nämligen något fuffens. Något med anknytning till Clovercrest Castle – slottet i närheten.

Exakt var Chris och hennes kompisar bor är fortfarande höljt i dunkel. Men det verkar vara i de östliga delarna av USA. Vermont? Där har de ju skidbackar.

Slutsats och betyg

Det händer mycket i den här boken, kanske lite väl mycket. Den är också fullpackad med olika personer och jag tyckte att det var bitvis svårt att hänga med i alla svängarna.

Annars gillar jag idén. Pamela, Pierre, förfalskade tavlor, kopplingen till Frankrike och miljön. Slutet var också rätt så smart vilket verkligen vägde upp rörigheten man var tvungen att ta sig igenom för att komma dit. Det kändes som om författaren fick slita för att pressa in så mycket som möjligt. När lösningen egentligen hade varit att ta bort något och utveckla vissa delar mer.

Jag blev också glad när Chris åter igen visar upp sin superkraft – att klä ut sig!

Nåväl. På det stora hela var det här ändå en rätt så ok bok. Jag ger den en trea i betyg.

Bäst och sämst *Spoilervarning

Sämst: Att boken innehöll alldeles för mycket. Skala ner!
Bäst: Mysteriet med vykortet.

Övrig information

Antal sidor: 193
Första upplagan
Tryckt i Falun, 1984
Omslag: Mirjana Novak
Boknummer Wahlströms: 2346
Upplagor:
1 – 1984

Originaltitel: The Secret of Clovercrest Castle
Utgivningsår i USA: 1982
Bokens olika omslag.

Föregående bok: Chris och det stulna örhänget
Nästa bok: Chris och ormkvinnans hemlighet

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *