Monika och Peter löser…

Monika är fjorton år och kommer från en familj fylld av spännande människor. Hennes mamma är skådespelerska, hennes pappa författare och morfar är atomforskare. Annars är Monika som vilken flicka som helst, i Sverige under 50-60-talet.
En vacker sommardag när hon är ute i skärgården träffar hon Peter. Han hjälper henne att lösa ett mysterium och sedan blir de bästa vänner. Tillsammans kommer de även att lösa fler fall…

Utmärkande för böckerna om Monika och Peter är att de är så kallade ungdomsthrillers. De är fyllda med spioner och hemligheter. Det märks verkligen att de utspelas under Kalla kriget.

Något som också sticker ut är att deckarteamet utgörs av en pojke och en flicka. Oftast brukar det ju vara det ena eller det andra. I den första boken klargörs det också att båda gillar att läsa deckare – men inte tjejdeckare, inte för Peter i alla fall. Monika å andra sidan drömmer om att bli deckarförfattare när hon blir stor.

På något vis kompletterar de ändå varandra. Monika är oftast den som snappar upp mysteriet – att något folk beter sig märkligt och så vidare. Sedan brukar Peter stå för den handlingskraftiga upplösningen.

Rut Hall

Böckerna om Monika och Peter skrevs av Eva Berlin, under pseudonymen Rut Hall. Det var också hennes andra bokserie som hon skrev för B. Wahlströms. Den första var serien om Lena, under pseudonymen Eva Lind. Senare skulle hon också skriva serien Mica löser ett fall-serien under sitt eget namn.

Eva växte upp i Stockholm och boddes senare en tid i Wien, innan andra världskriget bröt ut. Då var hon gift med en rysk handelsman. De skilde sig i samband med att hon flyttade från Wien.

Böckerna om Monika och Peter:

  1. Fallet Irma, 1958
  2. Fallet Maria, 1959
  3. Fallet Isabella: Monikas och Peters tredje fall, 1960
  4. Det mystiska ödetorpet, 1962