Connie Blair

1957 gav Bonniers ut den första boken om Connie Blair – en flickdetektiv med sass och driv som drömmer om att bli en riktig karriärkvinna när hon blir vuxen. Tills dess jobbar hon bland annat som mannekäng på ett varuhus i Philadelphia och senare på en reklamfirma i New York. Samtidigt springer hon på olika fall som hon löser galant. Kanske inte på samma spektakulära sätt som Kitty, men mer realistiskt.

Connie växer upp i den lilla amerikanska staden Meadowbrook. Där har hon en tvillingsyster, på pricken lik henne. Förutom till sättet – Connie är framåt och nyfiken, Kit är lågmäld och blyg. Connie gillar fart och fläkt och Kit är tvärtom.

Utöver henne har Connie även en lillebror som heter Toby, liksom en mamma och en pappa. Hon dejtar dessutom en del män, men har inte riktigt tid att stadga sig med någon speciell. Siktet är inställt på karriären. Genom bokserien jobbar hon också upp sig och de olika böckerna utspelar sig i samband med dessa jobb. Därmed åldras hon också och är allt mellan 16 och 19 år gammal.

Färgtema

Den första Connie Blair-boken på svenska.

Den första boken om Connie heter ”Bevis i blått”. Serien följer sedan ett färgtema och boken därpå heter ”Rebus i rött”. Totalt blev det tolv böcker om Connie men enbart fem av dem översattes till svenska, vad jag har kunnat hitta. (Du hittar en komplett boklista längre ner på sidan.)

Bokserien känns också igen på att varje rygg har en handske och ett skoavtryck som symbol. Märkligt är också att Connie stavas fel till Conny i baksidestexterna!

Ryggarna.

Connie-deckarna skrevs under pseudonymen Betsy Allen som egentligen hette Betty Cavanna. Hon skrev alla böcker i serien utom den sista. Den ska istället ha färdigställts av en (icke namngiven) vännina till Betty. Vem det skulle kunna vara är något utav en evig gåta.

Gåtorna i böckerna är däremot lättare att lösa. I alla fall för Connie. Hon löser kidnappningsfall, hittar tjuvar och bringer reda i ett fall av industrispionage. Hon framställs också som kvinnligare än Kitty och på sina ställen använder hon sig av sin skönhet för att få det hon vill ha. Något som upprör vissa.

Det ska också sägas att de svenska versionerna av den här serien är välöversatta. Det är fint flyt och bra språk.

Böcker med Connie-Blair

 1. Bevis i blåttThe Clue in Blue, 1948
 2. Rebus i röttThe Riddle in Red, 1948
 3. Pussel i purpurPuzzle in Purple, 1948
 4. Svindel i svartThe Secret of Black Cat Gulch, 1948
 5. Gåta i gröntThe Green Island Mystery, 1949
 6. The Ghost Wore White, 1950
 7. The Yellow Warning, 1951
 8. The Gray Menace, 1953
 9. The Brown Satchel Mystery, 1954
 10. Peril in Pink, 1955
 11. The Silver Secret, 1956
 12. The Mystery of the Ruby Queens, 1958