Svindel i svart – Connie Blair

Connie blir medbjuden till Taos i New Mexico på en arbetsresa men hamnar givetvis i ett nytt mysterium på vägen. Den här gången involverar det en arkeolog som hon träffar på vägen dit, Jeff Chandler. Han ska till Taos för att hitta en fyrfingrad man som eventuellt har sprungit på en viktig pusselbit till forntiden. Connie fattar tycke för den unge mannen och bestämmer sig för att hjälpa honom. Men den fyrfingrade mannen verkar inte vilja bli funnen. Dessutom verkar lokalinvånarna vilja hålla Connie och Jeff borta från den övergivna gruvan. Men varför?

Det amerikanska originalomslaget.

Till New Mexico har Connie åkt med sin chef och vännina Georgia Cameron. De ska studera färger, måla och ta med sig inspiration hem till Reid & Renshaw. Men resan blir äventyrligare än så – med skenande hästar, nattliga överfall och en Jeff som helt plötsligt försvinner. Vad är det egentligen som pågår i den pittoreska lilla staden?

Boken

Den här boken gavs ursprungligen ut 1948 och det är den fjärde boken i serien om Connie Blair. Den skrevs av Betty Cavanna under pseudonymen Betsy Allen. Vilket även är fallet med alla de övriga böckerna i serien. Till Sverige kom boken 1957 när Bonnier gav ut den svenska översättningen.

I det här mysteriet beger sig Connie för första gången riktigt långt bort från Meadowbrook och Philadephia. Hela vägen till New Mexico. Vad jag har förstått ska beskrivningen av Taos överensstämma med verkligheten, även om staden har utvecklats en hel del sedan boken skrevs. Det har ju trots allt gått över 70 år sedan boken skrevs.

Staden är känd för att inhysa en stor andel både indianer och spansktalande som flyttade dit långt innan USA blev USA. Idag är staden även känd för sitt konstnärsliv och för sina skidbackar som man öppnar på vintern.

Ungefär två kilometer utanför staden hittar man också lämningar efter en forntida by som kallas Taos Pueblo.

Taos Pueblo.

Så det är inte så konstigt att arkeologen Jeff är intresserad av staden. Initialt är Connie inte alls särskilt imponerad av den unga mannen. Hon gillar ju fart och fläkt och det moderna livet.

Jeff är en sorts Indiana Jones typ.

Så småningom blir hon ändå fascinerad. Det verkar dessutom som om Jeff är den kille som hon gillat bäst hittills i serien – trots att han har glasögon. Vilket Connie reflekterar över i boken. Han verkar vara någon sorts manlig motsvarighet till den kvinnliga bibliotikariestereotypen… Tillsammans har Connie och Jeff en fin kemi även om den aldrig står i förgrunden. I en Conniebok går mysteriet och karriären alltid först.

Slutsats och betyg

Jag var hemskt förtjust i miljön i den här boken och det var härligt att Connie äntligen fick ge sig ut i världen. Jag hoppas hon kommer att göra det i fler böcker.

Jag var dessutom förtjust i Jeff och jag tycker att de komplimenterar varandra riktigt bra. Så nu är jag riktigt nyfiken på om han kommer att dyka upp i senare böcker. Jag hoppas det. Tyvärr översattes ju bara hälften av Connie-böckerna och jag har inte några engelskspråkiga tillgängliga i nuläget. Vi får se hur det blir med de böckerna i framtiden… Jag är ju lite småförtjust i Connie och den här serien.

Men allt är inte perfekt och egentligen tyckte jag att den här boken saknade tempo i början. Som tur var vägdes det upp av ett rätt så spännande slut. Det gör att boken tippar över en trea till den svaga fyra jag nu ger den i betyg. Lagom trevlig läsning.

Bäst och sämst

Sämst: Jag tyckte det var lite luddigt vad Connie och Georgia egentligen skulle göra i New Mexico.
BästAtt boken inte innehåller samma sorts stereotyper som de flesta samtida böcker gjorde.

Övrig information

Antal sidor: 126
Första upplagan
Tryckt i Stockholm, 1957
Bokomslag: Martin Guhl

Originaltitel: The Secret of Black Cat Gulch
Utgivningsår i USA: 1948
Bokens olika omslag:

Föregående bok: Pussel i purpur
Nästa bok: Gåta i grönt

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *