Recipe for Murder

Efter en misslyckad barbeque bestämmer sig Kitty, Ned, George och Bess för att gå en matlagningskurs i Chicago. På den berömda Claude DuPres International Cooking School. Men knappt hinner gänget dit förrän Kitty upptäcker att skolan plågas av en rad misstänkta olyckor. När sedan en av skolans kockar dör under mystiska omständigheter inser Kitty att något lurt är i görningen…

Det visar sig snart att flera av kockarna inte verkar ha rent mjöl i påsen. Dels har vi den argsinta tyska kocken Slasak som verkar vila ta över skolan, å andra sidan har vi den stiliga Jaques Bonet som flirtar friskt med Kitty. Så pass att Ned blir riktigt svartsjuk. Sist har vi Claude DuPres som verkar vara offret för de flesta attackerna. Men är det verkligen så enkelt? Kommer Kitty kunna lösa fallet innan någon annan kommer till skada.

Boken

Det här är den 21:a boken i Nancy Drew Files-serien och den kom ut i mars 1988. Däremot översattes den aldrig till svenska så vi får nöja oss med den engelska, franska eller nederländska versionen. Boken skrevs under pseudonymen Carolyn Keene och den verkliga författaren är hittills okänd.

Bilden av Kitty som kock är sedan tidigare inte särskilt smickrande, i alla fall inte i de flesta böcker. Vanligtvis är det ju Hannah som står för matlagningen och den brukar alltid beskrivas som mer eller mindre fantastisk. Utöver det verkar det ändå som om Ned är ännu värre än Kitty. Han misslyckas med grillning vilket känns som en bedrift i sig. Misslyckandena fortsätter sedan under kursen. Särskilt när de ska göra Bechamelsås. Så här ska det egentligen gå till:

Däremot verkar det gå bättre för Bess som skrivit in sig på en efterrättskurs. Ned och Kitty går ju kursen i fransk matlagning.

I Chicago bor gänget på Westerly Hotel och jag googlade det, men det verkar inte finnas, i alla fall inte i nuläget. Kanske 1988.

Något som förvånade mig i boken var att Ned i en scen är på väg att nita Jaques, på grund av svartsjuka. Vilket verkar lite omoget. Trots detta är det mestadels lugnt i relationen mellan Kitty och Ned.

I en kort episod får vi också veta att Carson Drew är god vän med en senator. Kitty tvekar nämligen inte att använda sig av sina kontakter får att få det hon vill.

Det kan också sägas att boken utspelas i samband med ungdomarnas sommarlov. I juli närmare bestämt.

Slutsats och betyg

Den här boken är lite lagom bra. Mysteriet har en rätt bra twist på slutet, men innan dess irriterade jag mig på Kitty som var lite väl godtrogen under bokens merpart. Trots det genomför hon en hel del detektivgrejer. Hon bryter sig in i skolan och bryter sig in i lås. Boken innehåller dessutom en hel del fina actionscener. Dels den i hissen och den i skåpbilen.

Utöver det gillar jag också miljön. En matlagningskola med kockar och en massa matlagningscener. Däremot lär vi inte känns Chicago något nämnvärt, men det är ok.

Allt som allt gör det här att jag ger boken en stabil trea i betyg.

Bäst och sämst *Spoilervarning

Sämst: När Ned ska ta till knytnävarna. Han är väl smartare än så?
BästNär Kitty ska ta till knytnävarna när någon överfaller henne.

Kitty hann inte använda sin Judo.

Övrig information

Antal sidor: 143
Utgivare: Simon & Schuster
Utgivningsår: 1988
Bokens olika omslag:

Föregående bok: Very Deadly Yours
Nästa bok: Fatal Attraction
Ingår i Nancy Drew Files-serien

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *