Fatal Attraction

Brenda Carlton har fallit för fel kille. I alla fall är det var hennes far, Frazier Carlton tror, men han har inga konkreta bevis. Därför anlitar han Kitty så att hon kan ta reda på mer om Mike McKeever, Brendas nya snygga musikerkille. Det visar sig snart att han inte riktigt är den han utger sig för att vara. Men samtidigt blir Brenda misstänksam – är Kitty ute efter hennes pojkvän?

Hur kan hon veta att Kitty egentligen bara försöker skydda henne. Det visar sig nämligen att det inte är första gången som Mike förfört en ung, vacker tjej. Snart upptäcker Kitty att en av hans tidigare flickvänner har hittats död, förmodligen mördad. Så vem är denne Mike egentligen och vad är han ute efter? Det kan ju inte vara Brendas kärlek.

Boken

Vi har kommit fram till den 22:a boken i Nancy Drew Files-serien och den gavs ut 1988. För en gångs skulle vet vi också vilka som gömde sig bakom pseudonymen Carolyn Keene, nämligen Susan Wittig Albert och Bill Albert. Tillsammans skrev dem ett par av files-böckerna som släpptes i slutes av 80-talet.

Det här är den fjärde boken jag läsa av författarparet och jag tycker mig märka att de skriver i en något mörkare och mognare ton än många andra böcker. Det märks dels i brottet – här har en flicka hittats död till följd av skallskador. Kitty råkar dessutom själv väldigt illa ut efter ett mordförsök… Det märks också eftersom undertonen och relationen mellan Ned och Kitty är … sexigare, helt enkelt. I texten nedan börjar de till exempel hångla på en parkeringsplats, som normala kärlekspar i 18-årsåldern:

Med andra ord är den här boken väldigt vuxen.

En annan rolig sak med boken är att den personer från andra böcker dyker upp igen. Dels har vi ju Brenda Carlton, men vi har också Dirk Bowman från ”Hit and Run Holiday”. Han arbetar som polis i Florida och Kitty lärde känna honom genom ett av sina fall där. I boken nämns även andra fall som Kitty löst och vi läst om. Det finns till exempel en spoiler för den förra boken ”Recipe for Murder”. Sedan nämns även tidningen Flash som Kitty jobbade på i ”Kitty och tidningsmysteriet”.

Historien är också rik på beskrivningar av städerna i närheten av River Heights och här får vi verkligen en känsla för landskapet. Eftersom Kitty åker runt en del mellan olika städer.

Brenda nämner några av städerna som ligger i närheten av River Heights.

Sist men inte minst innehåller boken en hel del detektivarbete från Kittys sida. Hon bryter sig in i hotellrum, tar fingeravtryck, plockar lås och skuggar och förhör folk. Hon ligger verkligen i. Till sin hjälp har hon Ned, George och Bess.

Slutsats och betyg

Oj, oj, oj, det här blir svårt att betygsätta. Å ena sidan gillar jag som vanligt när Kitty sysselsätter sig med riktigt detektivarbete. Jag gillar också att hennes relation med Ned känns mer normal och inte så anpassad till kristen amerikansk ungdom. Dessutom är det kul att få en bättre känsla för River Heights med omnejd… och alla referenser till tidigare böcker och karaktärer är kul.

Samtidigt reagerar jag på brutaliteten i den här boken. Den är verkligen på gränsen till en vuxenbok och mordförsöket på Kitty är både bäst i boken, men också läskig. Sedan är sensmoralen att man ska passa sig för att falla för fel kille. Det finns nämligen män som kan utnyttja unga tjejers naivitet. Ska Kittyböcker verkligen vara så här brutala? Egentligen tycker jag inte det.

Sedan stör jag mig lite på slutet… Att det inte är rimligt att Kitty själv ger sig efter skurkarna när det mer normala vore att koppla in polisen.

Det får bli någon sorts kompromiss. Jag ger boken en stark trea i betyg.

Bäst och sämst *Spoilervarning

Sämst: Kittys dumdristighet på slutet.
BästMordförsöksscenen med bilen.

Övrig information

Antal sidor: 153
Utgivare: Simon & Schuster
Utgivningsår: 1988
Bokens olika omslag:

Föregående bok: Recipe for Murder
Nästa bok: Sinister Paradise
Ingår i Nancy Drew Files-serien

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *