Kitty och tidningsmysteriet

Otäcka hotelsebrev, en giftspindel i skrivbordslådan – en mängd tecken tyder på att någon vill mörda Yvonne Verdi, ung delägare i den populära ungdomstidningen Flash. Men vem?
Mick Swanson, Yvonnes kompanjon, är Kittys huvudmisstänkte. Han har ett explosivt humör och Kitty ber sin pojkvän Ned Nickerson om hjälp. Men Ned verkar falla för Mick syster. När nästa mordförsök inträffar står Kitty helt ensam.

Det amerikanska originalomslaget.

Här får Kitty fullt upp. En hänsynslös mördare smyger runt i den exklusiva tidningsmiljön där Kitty arbetar undercover. Samtidigt går hon igenom en riktigt svår period med Ned. Han har träffat en ny tjej och Kitty håller på att bli galen av svartsjuka. Något som hon inte vill erkänna.

Här kan du lyssna på det första kapitlet:

Boken

Det här är den fjärde delen i Case Files-serien med Kitty Drew. I Sverige gavs den däremot ut som den 75:e Kittyboken med röd rygg. Året var 1989. I USA kom den ut tre år tidigare, i oktober 1986.

Som vanligt användes pseudonymen Carolyn Keene. Den verkliga författaren har hittills inte gjort sig till känna.

I boken åker Kitty till närliggande Chicago där tidningsredaktionen ligger. Hon väljer sedan att ta pendeltåget dit (istället för sin blåa mustang). Det betyder alltså att River Heights ligger utanför Chicago!

Boken kretsar annars en hel del kring Kitty och Neds relation. De små- och storbråkar genom hela boken.

Kitty framstår inte i gott ljus i den här boken.

För Bess och George går det däremot bättre. George hänger med en av killarna som hon träffade i ”Kitty och skidmysteriet” och Bess har fortfarande kontakt med Alan från ”Deadly Intent”.

Sedan dyker brenda upp också. Som vi känner igen från den första boken i den här serien. Brenda Carton figurerar även i Lill-Kittyböckerna. Hon och Kitty har aldrig riktigt lyckats komma överens.

Kitty lipar!?

I boken visar det sig också att Kitty och en hel del av de andra karaktärerna gillar att läsa deckare. När de ska berätta för varandra vilka böcker de gillar att läsa nämns Bröderna Hardy.

Kitty föll för bröderna Hardy.

Slutsats och betyg

Den här boken innehöll på tok för mycket relationsdrama för min smak. I princip tog det upp halva boken och lämnade alldeles för lite utrymme för själva mysteriet. Som jag ändå tyckte hade kvalitéer.

Kitty utför också en en del detektivarbete. Bara det att hon jobbar under täckmantel. Sedan klurar hon ut att Mick minsann har ett alibi på ett rätt så listigt sätt.

Ändå överskuggas allt det av all trassel mellan Kitty och Ned. Därför blir det inte mer än en tvåa för den här boken.

Bäst och sämst *Spoilervarning

Sämst: Allt relationsdrama. Kitty framstår dessutom som en rätt så otrevlig person.

BästNär Kitty använder sin list och klurar ut att Mick har ett alibi, baserat på hur skuggorna står på några foton som han tog. Smart Kitty!

Övrig information

Antal sidor: 190
Femte upplagan
Tryckt i Falun, 1997
Bokomslag: Vicky Vebell
Boknummer Wahlströms: 2491
Upplagor:

1 – 1989
2 – 1990
3 – 1994
5 – 1997

Originaltitel: Smile and Say Murder
Utgivningsår i USA: 1986
Bokens olika omslag.

Föregående bok: Kitty och skidmysteriet
Nästa bok: Kitty och Bröderna Hardy i dubbelmysteriet
Ingår i Nancy Drew Files-serien

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *