Hit and Run Holiday

Sol, surfing och vackra pojkar är allt Kitty, Bess och George har i tankarna när de anländer till Ft. Lauderdale för en veckas semester och skoj! Men planerna ändras snabbt när deras vän Kim, som redan har varit i stan i en vecka, blir påkörd av en bil – helt avsiktligt. 
Medan Kim ligger nära döden försöker Kitty hitta den föraren till bilen. Hennes enda ledtråd är namnet Rosita – det sista Kims sa innan hon förlorade medvetandet…

Kitty kammar stränderna för att hitta personen som matchar namnet, men allt hon hittar är snygga killar som är ute efter lite romantik och ett virrvarr av ledtrådar som inte leder någonstans. Plötsligt slår mördaren till igen. Men den här gången är det Kitty som skurken är ute efter.

Boken

Det här är den femte boken i Nancy Drew Files-serien och i USA släpptes den 1986. Tyvärr blev den aldrig översatt till svenska och jag gissar att det beror på att den är betydligt brutalare än de flesta andra Kittyböcker. Den här boken handlar om trafficking. Det förekommer ett mord i den och dessutom har väl Kitty aldrig varit så nära döden!

Boken skrevs som vanligt under pseudonymen Carolyn Keene och den verkliga författaren är hittills okänd.

Till skillnad från de tidigare böckerna i den här serien ingår inte Ned i den här boken. Det gör däremot en hel drös andra pojkar. Det verkar dessutom som om Bess helt dumpat Alan som hon var ihop med i boken innan den här. I den här boken är det nämligen Bess som är på jakt efter romantik. Inte Kitty och George. Det blir därmed en liten fnurra på tråden mellan henne och Kitty när killen Bess spanat in blir väldigt intresserad av Kitty istället. 

Jag reagerade lite när flickorna sedan åkte till Ft. Lauderdale för att fira Spring Break. Jag associerar nämligen staden främst med rika pensionärer. När jag sedan googlade ämnet visade det sig att min uppfattning stämde. Däremot var Ft. Lauderdale ett populärt tillhåll för vårfirande collagestudenter (från 40-talet) fram till 80-talet, när rikare och äldre turister tog över allt mer. 

Spoilervarning för nästa stycke

Något som annars är slående med boken är temat för mysteriet – människosmuggling. Ett ämne som tyvärr fortfarande känns aktuellt. I det här fallet rör det sig om människor som flyr från Sydamerika för att söka lyckan i USA. Istället hamnar de i klorna på några skoningslösa skurkar… och inget är nytt under solen. 🙁

Något som är nytt under solen är att Kitty lär sig att vindsurfa i den här boken och fort går det!

Kitty vill sakta ner brädan, istället går den fortare.

Slutsats och betyg

Den här boken kan omöjligt vara skriven av någon av dem som skrivit böckerna innan den här. Den skiljer sig en hel del. Dels har vi inte alls lika mycket romantiskt drama som i böckerna innan. Istället ligger fokuset på själva mysteriet som dessutom är tyngre än vanligt. Jag gillar det skarpt. Det känns dessutom fint att Kitty försöker sätta dit några riktigt vidriga skurkar den här gången, istället för någon simpel gammal diamanttjuv.
Med tanke på det är det här nog så nära en vuxenbok en Kittybok kan komma.

Jag tyckte det var helbra. Det enda minuset är nog Bess som framstår som ovanligt ytlig och flamsig i början.

Trots det ger jag den en femma i betyg.

Bäst och sämst *Spoilervarning

Sämst: Bess i början.
Bäst: Bokens allvarliga ämne.

Övrig information

Antal sidor: 154
Utgivare: Simon & Schuster
Utgivningsår: 1986
Bokens olika omslag.

Föregående bok: Kitty och tidningsmysteriet
Nästa bok: White Water Terror
Enligt den amerikanska utgivningsordningen för Nancy Drew Files-serien

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *