Sinister Paradise

Kitty har åkt till Hawaii för att hjälpa Alice Faulkner. Hennes barnbarn, Lisa Trumbull, är nämligen spårlöst försvunnen. Till en början misstänker alla att hon rymt men försvinnandet blir mer mystiskt när ett lösenbrev kommer. Där kräver kidnapparen att Alice ska sälja alla sina andelar i den bank som hon är delägare i.

Avsändaren är ett bolag som försökt nässla sig in i Hawaiis finansvärld tidigare – The Malihini Corporation. Det var också det som låg bakom mordförsöket på Kitty och hennes vänner så fort de kom till ön. Snart förvandlas jakten på Lisa Trumbull till en jakt på ett företag som mest bara verkar finnas på papper. Men någon måste stå bakom företaget, någon som också står Alice och Lisa nära. Kitty måste lista ut vem innan tiden rinner ut.

Boken

Det här är den 23:e boken i Nancy Drew Files-serien och den gavs ut 1988, men tyvärr aldrig på svenska. Som vanligt skrevs boken under pseudonymen Carolyn Keene också. Hittills är det okänt vem den verkliga författaren var.

Vi kan ändå sluta oss till att författaren förmodligen var bekant med Hawaii. Boken bjuder nämligen på en förhållandevis realistisk beskrivning av ögruppen. Vad det verkar i alla fall. Där det ena hawaiiska namnet avlöser det andra. En fantastisk actionscen utspelar sig också i anknytning till Hawaiis största vulkan, Kīlauea. Sedan 1983 har Kīlauea ett fortfarande pågående utbrott och 1998 utnämndes den till ”den mest aktiva vulkanen på jorden”.

Kilauea under ett av sina utbrott.

En stor portion av mysteriet kretsar också kring bankväsendet. Där det är bra om man har en grundläggande kunskap om vad en aktie är och hur aktiehandel fungerar. Detsamma gäller obligationer. Därmed sagt är mysteriet något mer komplicerat än vanligt.

Det visar sig att The Malihini Corporation är ett skumt bolag.

Till sin hjälp har Kitty hela gänget, Ned, George och Bess. I boken uppstår också en viss förvirring kring Georges namn, där man misstar henne för att vara en pojke. Förvirring utgår också från att hon faktiskt är döpt till George och inte Georgia som vissa böcker hävdar.

George misstas för att vara kille.

I boken berättas det också att Kitty har flygcertifikat. Efter att hon fick en kurs i flygning av Ned. I Nancy Drew Mystery Storys-serien gick det inte riktigt till så när Kitty tog sitt certifikat. Där gjorde hon det på eget bevåg i ”Kitty och hästtjuven”.

Kitty funderar på att bygga på sin flyglicens med ett helikoptercertifikat.

Som vanligt innehåller boken också ett litet avsnitt om mat. Och i den här boken har gänget övergivit pizzan för lite polynesiska speialiteer:

En typisk middag i Hawaii.

Slutsats och betyg

Jag känner mig rätt så splittrad till den här boken. Å ena sidan tyckte jag att den delen av mysteriet som handlade om bankväsendet var rätt så spännande – maktspel och intriger. Å andra sidan tyckte jag att andra delar av mysteriet kändes yvigt på något sätt. Det beror nog på att sidospåren introducerade en massa karaktärer som sedan inte återkom.

Sedan uppskattar jag alltid när Kitty åker till exotiska ställen, som Hawaii.

Sist av allt måste vi prata om den extravaganta actionscenen vid Kilauea – som hämtad ur en Bondfilm från 70-80-talet. Idag, när vi har genomlevt flygtrafik som stängts ner på grund av vulkanutbrott känns hela scenen högst osannolik. Men visst, den tillförde verkligen action.

Sammanlagt gör det att jag ger den här boken en trea. Vissa saker var bra, andra sämre.

Bäst och sämst *Spoilervarning

Sämst: Det overkliga i helikopterscenen.
BästAtt boken innehöll den ena tuffa kvinnan efter den andra – Alice, Lisa, Amy och så givetvis Kitty.

Övrig information

Det brittiska omslaget till boken.

Antal sidor: 153
Utgivare: Simon & Schuster
Utgivningsår: 1988
Bokens olika omslag:

Föregående bok: Fatal Attraction
Nästa bok: Till Death Do Us Part
Ingår i Nancy Drew Files-serien

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *